Mesec borbe protiv raka dojke: Važnost svesti i preventivnih pregleda

U sklopu obeležavanja Svetskog meseca borbe protiv raka dojke, istaknuto je da prevencija i rana dijagnostika igraju ključnu ulogu u lečenju ove bolesti.

Doktor Saša Mladenovic iz Doma zdravlja u Gušterici ističe da je prevencija najbitnija stavka u lečenju bilo koje bolesti, a da se rak dojke može izlečiti do 100% ukoliko se otkrije na vreme.

„Nažalost, što se raka dojke tiče, ta bolest uznapreduje iako je možda veoma laka za otkrivanje. Ono što smo na početku pričali ta neka prosvećenost je možda nekad zatajila, ta neka sramota da se nekom izlože, da kažu, to pravi možda najveći problem. Inače ono što je kod karcinoma dojke interesantno je to što ukoliko se otkrije na vreme izlečivost je 100%. Znači kada ne prođe tu neku bazalnu membranu, kada taj karcinom ne uznapreduje u limfne regije, pazuh i to, veliki je procenat izlečenja. Prevencija je faktički najbitnija i najznačajnija. Ultrazvučni pregled traje 5, 10, 15 minuta, vrlo je jednostavan, prost“, rekao je Ladenović.

Mladenović dodaje da su ovog meseca imali ultražvučne preglede i da se veliki broj žena odazvao tom pregledu.

„Mi smo prošle nedelje radili ultrazvučne preglede za karcinom dojke i mogu reći da sam jako zadovoljan prosvećenošću i tom nekom njihovom pričom o samokontroli, samopregledu uopšte žena. Stvarno su došle u velikom broju što me je posebno iznenadilo, jako sam zadovoljan zbog toga jer brinu o sebi, brinu o svom zdravlju. Osim toga što brinu o sebi brinu i o svojoj porodici jer znamo da karcinom dojke osim što pacijentkinji kao jedinki stvara problem, što će se boriti i prolaziti kroz taj neki period, i njena porodica i okolina će imati iste takve probleme. Tako da je i socijalni problem jako bitan u celoj toj priči“, kazao je Saša Mladenović za Radio Goraždevac.

Dijana Ademovic, medicinski radnik iz Gornjeg Ljubinja, apeluje na sve žene da se ne stide preventivnih pregleda, već da ih obavljaju redovno kako bi sačuvale svoje zdravlje i život.

“Ja kao zdravstveni radnik želim da apelujem na sve pripadnice ženskog pola. Svetska zdravstvena organizacija je oktobar proglasila mesecom borbe protiv raka dojke. U 90% slučajeva je izlečiv ali ako se žene jave blagovremeno na pregled. Ono što utiče na smrtan ishod je nerazvijena svest kod žena da je potrebno redovno obavljati preventivne preglede. Tradicionalno vaspitanje i osećaj stida ih sprečava u tome, kao i to što sebe uvek stavljaju na poslednje mesto. Apelujem na sve žene da jednom godišnje obave pregled u cilju spašavanja svog zdravlja i života. Nije sramota biti bolestan ali ako možemo sprečiti zašto lečiti. Mislim da bi trebalo da se apeluje na žene da razviju svest da bi sebe trebalo da stave na prvo mesto prvenstveno zbog sebe, ali i zbog svoje porodice. Sada svuda u svetu postoje pokretni mamografi, pregledi su bezbolni, osoblje je ljubazno. Na kraju krajeva žene budu mirne od 6 meseci do godinu dana, a i ako dođe do lošijeg ishoda postoji prognoza gde je 90% slučajeva izlečiv”, kazala je Ademović za Radio Astru.

Dve žene iz Prizrena koje su preživele rak dojke dele svoja iskustva. Barbuće Gaši ističe važnost vere, volje i podrške porodice, dok Fitore Zeneli naglašava da je preventiva ključna za uspešno lečenje.

“Naravno to je veoma loš osećaj, došlo je neočekivano, bila sam veoma mlada. Ne znači da treba da imate 40 godina da bi išli na prve kontrole, to se desi ljudima i ranije tako da trebaju da se osveste sve žene i da na vreme urade kontrolu jer sam ja to otkrila kad sam imala 26 godina, a operisala sam se sa 29. Zahvaljujući Bogu, društvu i porodici preživela sam. Moje oružje bilo je vera, dobra volja i naravno porodica. Porodica je najjače oružje da vas nauči da ste jači za nastavak puta. Preventiva na vreme je veoma važna jer spašavate sebe, sve ide mnogo bolje i protiv ostalih poteškoća. Hemoterapije koje sam prošla su veoma teške, ali ako se otkrije ranije onda može da se izvrši prevencija”, kazala je Gaši za TV Prizreni.

„Kada mi je dijagnostikovan kancer dojke osećala sam se veoma čudno. Ne znaš šta će se desiti sa tobom, da li ćeš se spasiti, ne znaš tretmane i njihove efekte. To su pomešane emocije ali sam uz pomoć Boga pobedila i evo gde sam danas. Emotivno stanje je bilo veoma nerazumljivo osim osobama koje su bile u istom stanju kao i ja, one su mogle razumeti. Meni je kancer dojke dijagnostikovan 2019-te godine, tada je počela i pandemija u martu 2020-te. Kretanje je bilo smanjeno tako da je odlazak na onkologiju i nastavak tretmana bio težak. Ja sam se uvek vodila rečenicom ,,Jedna vrata se zatvore, druga se otvore”. Prebrodila sam ovu bolest, snagu su mi davale moje ćerke. Ja sam odlučila da ću ja živeti, da će moje ćerke porasti sa mnom, da ću ih školovati I da ću biti uz njih do kraja”, rekla je Zeneli za TV Prizreni.

Iz nevladine organizacije “Renesansa” u Prizrenu ukazuje na izazove sa kojim se pacijentkinje sa rakom dojke suočavaju, uključujući visoke troškove lekova i potrebu za perikama i protezama.

„Treba se uraditi više da bi se poboljšala situacija za žene koje imaju kancer dojke. Znamo da Kosovo nema zdravstveno osiguranje a lekovi su veoma skupi. To je  veliki problem. Jedno poboljšanje smo dobili od ministarstva zdravlja što nam je omogućilo podelu tableta u Prizrenu i okolini Prizrena. Opštine daju subvencije pacijentima sa kancerom dojke ali su se te subvencije razlikovale od budžeta opština i nisu iste i ne upotpunjavaju većinu uslova, perike i proteze i ostalo, sve je to skupo. Mi iz NVO Renesanse smo do sada podelili više od 1000 proteza. U tome su nam pomogla razna udruženja kao što smo mi iz ostalih zemalja, udružili smo se da bi pomogli pacijentima“, poručuju Violeta Pirana iz ove nevladine organizacije.

Dr. Roza Kola Hajdaraj, specijalista radiologije iz Peći, podseća na važnost rutinskih kontrola i ranog otkrivanja raka dojke. Preporučuje ženama ispod 40 godina da na svakih 6 meseci obave ultrazvuk dojki, a ženama starijim od 40 godina da urade mamografiju.

„Nije isto otkriti kancer dojke ranije ili kasnije. Mislim da smo u poslednje vreme i mi kao radnici i institucije učinili svoj posao. Ljudi su se civilizovali i vrše rutinske kontrole a to nam je i bio glavni cilj. Takođe je cilj bio da se što ranije otkrije kancer dojke. To je po protokolu da žene koje imaju ispod 40 godina na svakih 6 meseci urade ultrazvuk dojki, a za žene iznad 40 godina da urade mamografiju“, kazala je Dr. Roza Kola Hajdaraj za Radio Peja.

Zaključak ovih izjava i iskustava ističe neophodnost rane dijagnostike i prevencije raka dojke. Svest i redovni preventivni pregledi su ključni za poboljšanje prognoze ove bolesti. Podrška porodice i organizacija, kao i saradnja zdravstvenih ustanova, igraju ključnu ulogu u borbi protiv raka dojke. Važno je raditi na osvešćivanju žena o značaju brige o sopstvenom zdravlju kako bi se smanjio broj obolelih i obezbedilo bolje lečenje.