Gimnazija „Sveti Sava“ iz Peći izmešetna u Goraždevcu obeležila 110 godina rada

(Foto: Radio Goraždevac)

Gimnazija „Sveti Sava“ iz Peći sa sedištem u Goraždevcu obeležila je 110 godina postojanja i rada, kao i 24 godine rada u Goraždevcu.

Svečanim programom obeležen je značajni jubilej gimnazije „Sveti Sava“ u Goraždevcu koja je u prethodih 110 godina iznedrila brojne generacije učenika. Pored učenika, profesora i direktora škole Žarka Portića, svečanosti obeležavanja prisustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov koja je naglasila da joj je velika čast što se danas nalazi na ovoj svečanosti, a istovremeno je u ime Kancelarije i direktora Petra Petkovića uputila pozdrave svim građanima, a gimnaziji čestitala jubilej.

“Ono što je impozantna činjenica je da je još 1222. godine Stefan prvovenčani u svojim knjigama prvi put spomenuo mesto Goraždevac i mislim da je to jedan dokaz da ovih osam vekova koji su iza nas znači da na ovom prostoru, na ovoj svetoj srpskoj zemlji opstanak srpskog naroda daje nam još veću snagu da i u narednom periodu ostanemo ovde i opstanemo. Ono što je dobro jeste da veliki broj dece imamo i u osnovnoj i u srednjoj školi, a i vrtić je napravljen ovde u Goraždevcu i vrlo brzo ćemo doći do toga da otvorimo taj vrtić gde će naša deca da pohađaju predškolsku nastavu. Kancelarija je uvek tu uz naš srpski narod na celom prostoru Kosova i Metohije, pa i u ovoj enklavi i ja se nadam da ćemo zajedničkim radom uz podršku našeg predsednika Aleksandra Vučića nastaviti da se borimo za dobrobit srpskog naroda na ovim prostorima”, rekla je Svetlana Miladinov.

Ona je najboljim učenicima uručila laptopove, a direktor škole je uručio zahvalnicu u ime škole za značajan doprinos.

Jedna od onih koja je završila gimnaziju u Goraždevcu je i Bojana Jandžiković, koja je sada radi na univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici.

„Ratna dešavanja su prekinula 1999 god. nase želje da mi upišemo gimnaziju u Metohiji i ostanemo u Peći.  Zahvaljuci seljanima koji su ostali gimnazija je nastavila da radi ovde u prostorijama škole „Janko  Jovićević“. Moja generacija je bila ta posleratna generacija 1999. god. Tada nama ništa nije falilo, osim te slobode koju tog trenutka nismo imali“, kazala je Jandžiković

Direktor Gimnazije Žarko Portić istakao je da je ovo veliki dan.

“Veoma značajan jubilej, proslavili smo 110 godina u nadi da će se uvek ovde slaviti postojenje i da će trajati  gimnazija Sv. Sava. Samo da napomenem da je osnovana 1913. godine  ukazom kralja Nikole. Srbija i dalje stoji uz nas. U našem istrajavanju bez Srbije zaista ne bismo mogli da opstanemo”, naglasio je Portić.

U okviru programa proslave otvorena je i izložba radova Milića Milićevića.

Pećka gimnazija je osnovana 1913. godine i najstarija je gimnazija na Kosovu i Metohiji, a takođe i jedna od najstarijih gimnazija u Srbiji. Do 1999. godine je funkcionisala u gradu Peći, a nakon 1999. godine i progona srpskog stanovništva iz ovog grada, ova gimnazija nastavlja svoj rad u Goraždevcu.