Počela peta književna radionica ”Čuvam jezik, lepo pišem” u Domu kulture Gračanica

Književna radionica u Graćanici (Foto: Radio Goraždevac)

Peta po redu Dečja književna radionica “Čuvam jezik, lepo pišem” počela je danas u Domu kulture Gračanica. U ovih sedam dana polaznici će razvijati kulturu pismenog i usmenog izražavanja, maštovitost, talenat i kreativnost.  

Radionica je i ove godine okupila više od 60-oro dece uzrasta od 10 do 15 godina. Svoje radove, koje će stvarati u ovih nedelju dana, predstaviće na kraju radionice.

“Došla sam ovde jer volim da stvaram priče i pesme. Očekujem da ću naučiti mnogo toga”, rekla je Sofija Marković, učenica osnovne škole “Kralj Milutin” u Gračanici.

“Nastavnica srpskog jezika nam je predložila da pohađamo radionicu i sada je celo moje odeljenje ovde. Očekujemo da će biti zanimljivo i da će nam časovi pomoći prilikom pisanja pismenih sastava, kao i da ćemo imati bolje ocene”, istakla je Kalina Stojanović iz Gračanice.

“Ovde sam jer mi se pohađanje radionice jako svidelo prošle godine. Tada sam mnogo obogatio svoj rečnik i upoznao mnogo drugara”, napomenuo je Luka Stojanović koji drugu godinu za redom pohađa radionicu.

Pesnik, izdavač i esejista Aca Vidić, jedan od mentora ove književne radionice, kaže da će u ovih nedelju dana raditi na razvijanju dečije kreativnosti i talenta, pre svega umetnički talenat, a pogotovo književno-umetnički s obzirom da se najviše radi o književnom stvaralaštvu koje je poprilično zapostavljeno.

“Namera mi je da kroz druženje utičem na to da deca iz ovog podneblja zadrže osnovne komponente nacionalnog identiteta, a to su srpski jezik i srpsko pismo ćirilica. Ono što je važnije od toga je da oni izrastu u dobre ljude, obrazovane ljude. Kada to kažem ne mislim samo na formalno obrazovanje, nego na kulturološko. Treba da budu načitani, da budu kulturaktivisti da kada odrastu emituju određenu vrstu angažovanosti u kulturaktivizmu. To znači da će sami moći da pokreću određene medijume i atmosvere u svojim sredinama gde će delovati”, ističe predavač radionice Vidić.

Pisac Branko Stevanović, mentor radionice, napominje da je siguran da deca vrlo dobro znaju i neguju svoj jezik, ali i da ih treba učvrstiti u tom uverenju. Ističe, da je veliko zadovoljstvo videti ovoliki broj zainteresovane dece.

“Mogu da vam kažem da se retko kada i gde vidi ovolika zainteresovanost dece za lepo stvaranje na srpskom jeziku. Svako dete koje ima sklonost ka bilo kakvom umetničkom izražavanju treba da ponese iz detinjstva dovoljno uvažavanja, poštovanja i onoga što zovemo istinskom ljubavlju da mu se nađe usput kada u životu zapadne u nedaće. Kada je reč o stvaranju i književnom izražavanju treba im jednostavno preneti, da ne mora jedna pesma ili priča biti dugačka, velika i pompezna da bi bila u književnom smislu velika i da bi sadržavala sve one elemente koje jedno uspelo umetničko delo treba da ima”, napominje predavač radionice Stevanović.

Ispred Doma kulture, kordinatorka projekta Ljubica Vucić kaže da je cilj ove radionice oživeti ljubav prema čitanju, pisanju i poeziji.

“Cilj radionice je i da se sačuva srspki jezik na Кosovu i Metohiji. I ove godine su nam deca dokazala da se vredi boriti za održavanje ove radionice jer se okupilo njih šezdesetak. Na kraju radionice održaće se književni čas i dodeliće se nagrade za najbolje radove”, zaključuje kordinatorka Vucić.

Radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.