Miljana Zlatičanin: Selo Goraždevac ima dosta toga da ponudi, vredi ga posetiti

Učenica Gimnazije „Sveti Sava“ u Goraždevcu Miljana Zlatičanin, deli svoje iskustvo o bogatoj istoriji i trenutnom životu u ovom mestu, ističući značajne lokalne znamenitosti i izazove s kojima se stanovnici ovog mesta suočavaju, poput smanjenja kulturnih događaja i presušivanja izvora pitke vode.

Goraždevac je mesto s dubokim korenima koji sežu do Žičke povelje, selo se danas suočava sa izazovima poput opadanja kulturnih dešavanja i presušivanja izvora vode, kaže Miljana.

„Goraždevac je mesto koje se prvi put pominje u Žičkoj povelji kralja Stefana Prvovenčanog negde oko 1220. godine. To je prvo spominjanje za koje mi znamo ali ne možemo da tvrdimo da ih nije bilo više. Takođe je poznato po dosta izvora pitke pijaće vode ali su ti izvori sada presušili“, kazala je Miljana Zlatičanin za Radio Goraždevac.

„Goraždevac kao mesto ima mnogo toga da ponudi, crkva Rođenja Presvete Bogorodice, onda imamo crkvu Brvnaru iz 16. veka. Imamo, kako mi to zovemo, “letnjikovac” odnosno kompleks sa spomen pločom žrtvama iz 1999. godine. Takođe su tu škola i prelepo uređene institucije tako da smatram da stvarno vredi posetiti“, dodaje Miljana.

Kada je u pitanju kulturni život stanovnika ovog sela, Miljana se seća i boljih dana.

„Što se tiče kulturnog života mladih ja smatram da je to bilo mnogo bolje kada sam ja bila manja. Imali smo razna kulturna dešavanja, predstave a sada je toga znatno manje i zbog toga mi je jako žao zato što bi mi kao mladi voleli da toga bude više. To bi značilo i deci takođe, i starijim ljudima. Tako da smatram da nam to malo nedostaje“, kaže Miljana.

Miljana primećuje promene u zapošljavanju u svom rodnom Goraždevcu i kaže da je situacija po tom pitanju mnogo bolja, međutim dodaje da je dosta mladih upravo zbog posla otišlo iz ovog mesta.

„Ja mislim da se situacija sa zapošljavanjem malo popravila jer se dosta mladih koji su ostali zaposlilo. Ko i ne uspe da se snađe ovde on ide da radi na primer u manastiru Visoki Dečani, Pećka patrijaršija ili idu negde u daljim gradovima, a neko čak i u inostranstvo. Smatram da je sada što se toga tiče ovde bolje ali opet nije idealna situacija i moglo bi da bude mnogo bolje“, kazala je Miljana Zlatičanin.

Ipak, ona izražava svoje zadovoljstvo životom u ovom mestu, ističući lokalne pogodnosti i izražavajući svoje planove za budućnost.

„Ja sam iskreno zadovoljna životom ovde, nama ništa da kažemo ne fali. Pojedina okolna sela nemaju ni kafić, mi bar to imamo. Tako da smatram da nam ništa ne fali, ja sam zadovoljna životom ovde i drago mi je što sam svoje godine provela ovde“, kaže Miljana.

„Ja iskreno svoju budućnost ne vidim ovde zato što sam smislila neki drugi plan, imam nešto drugo isplanirano i ukoliko budem išla za tim planom sigurno je da ću se ovde stalno vraćati. Ako život da kažemo promeni svoje puteve možda i ostanem ovde“, zaključuje Miljana Zlatičanin učenica srednje škole „Sveti Sava“ u Goraždevcu.