9.2 C
Pec
2. dec 2023

Stoltenberg: Pozdravljam predlog za ZSO, to je ključno za normalizaciju odnosa. Nasilje u Banjskoj neprihvatljivo

Izvor:Kim

„NATO podržava dijalog, pozdravljam poslednje predloge za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. To je ključan korak ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju dugoročnijeg mira na Kosovu“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Stoltenberg i Osmani su naveli da je na sastanku bilo reči o bezbednosnoj situaciji na Kosovu posle napada u Banjskoj koji se dogodio 24. septembra.

S tim u vezi, Stoltenberg je kazao da je ovo bio veoma bitan sastanak za bezbednosno stanje ne samo za Kosovo, već čitav region.

Stoltenberg: Odgovorni za nasilje da budu kažnjeni

„Što se tiče nasilja u maju, ali i septembru u Banjskoj, to je neprihvatljivo i zato smo pojačali naše prisutvo“, kazao je on.

„Ozbiljno shvatamo nasilje koje se dogodilo u maju i septembru. NATO nije tu za sprovođenje zakona, to je na policiji i EULEKSU“, rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje o mogućem učešću NATO-a u istrazi događaja u Banjskoj. Međutim, naglasio je da odgovorni za to nasilje treba da budu kažnjeni.

On je podsetio da su krajem maja na severu Kosova, odnosno u Zvečanu, napadnuti vojnici KFOR-a.

“Trupe KFOR-a su napadnute, tri NATO vojnika su teško ranjena. Takvi napadi su neprhivatljivi, a oni koji su ih počinili treba da budu odgovorni“, rekao je on.

Šef NATO alijanse je podsetio da su nakon poslednje krize na severu poslate dodatne trupe koje broje hiljadu vojnika, te da je pojačano prisustvo KFOR-a na severu.

„Mi ćemo uraditi ono što je neophodno kako bi obezbedili sigurno okruženje. Sve strane treba da izaberu diplomatiju umesto nasilja“, rekao je Stoltenberg.

Osmani: Srbija stoji iza napada u Banjskoj

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ponovo optužila Srbiju za napad u Banjskoj i naglasila da odgovorni treba da budu izručeni Kosovu.

„Mir je ozbiljno narušen od strane Srbije. U terorističkom napadu u Banjskoj 24. septembra ove godine poginuo je narednik Bunjaku. On je heroj za Kosovo“, rekla je ona.

Dodala je da Srbija stoji iza ovog „terorističkog napada“, ne samo u pogledu organizovanja, već i naoružavanja, ali i u pogledu finansiranja i obuke u vojnim bazama u Srbiji.

„Umesto da izruči tetoriste, Srbija nastoji da ih podržava u pogledu novih napada na Kosovo“, kazala je.

Ona je rekla i da su isti ljudi koji su krajem maja napali NATO snage učestvovali i u napadu u Banjskoj, te da NATO i KFOR ostaju ključni za sprečavanje destabilizacije dok, kako je rekla, „Srbija ostaje pretnja miru“.

„Imajući u vidu bezbednosne izazove, jačanje saradnje Kosova i NATO je ključno za mir i bezbednost“, rekla je ona, ističući da „postoje konstantni bezbednosni rizici na severu Kosova“.

Naglasila je i važnost uključenja Kosova u Partnerstvo za mir i NATO.

Kazala je da je od šefa NATO-a zatražila da insistira na povlačenju srpskih trupa sa granične linije, ali i gašenju ruskog centra u Nišu.

„Ruski uticaj se ogleda u tri aspekta“

Na pitanje o zahtevu Kosova za članstvo u programu Partnerstvo za mir, Jens Stoltenberg je kazao da je za to neophodna podrška svih saveznika i članica NATO-a, te da ne zna kada bi odluka mogla biti doneta.

On je izbegao da odgovori na pitanja novinara o „uticaju Rusije“ na dešavanja na Kosovu, ali je kazao da je „bezbednost za ljude u ovom regionu veoma bitna“.

Takođe je rekao da NATO razmatra jače vojno prisustvo u regionu Zapadnog Balkana, posebno u Bosni i na Kosovu.

„Iskoristili smo naše rezervne snage i razmatramo da li i treba da povećamo naše prisustvo kako se ne bi stvorili novi konflikti“, naveo je on.

Međutim, kosovska predsednica je kazala da postoji ruski uticaj i da se on ogleda u tri aspekta: propagandi, snabdevanje Srbiju oružjem za „napade na Kosovo“ i političkom uticaju kojim, kako je navela, „Srbija želi da destabilizuje Kosovo“.

„Oni nisu uspeli 24. septembra i neće uspeti“, kazala je Osmani.

Na pitanje o ZSO i dijalogu, ona je rekla da „adresa za vršenje pritiska treba da bude Beograd“.

„Očekujemo od naših partnera da vrše pritisak na Beograd da izvrši sporođenje (sporazuma iz dijaloga)“, zaključila je kosovska predsednica.

Nakon sastanka sa Osmani, Stoltenberg se sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

NAJNOVIJE

Više