Delegacija Kosova otputovala u Brisel na razgovore o Planu rasta

Sedište Evropske komisije u Briselu (Foto Kim)
Sedište Evropske komisije u Briselu (Foto Kim)

Na poziv generalnog direktora za susedstvo i pregovore o proširenju EU Gerta Jana Kupmana Besnik Bisljimi će predvoditi delegaciju Kosova na sastanku na kome će se razgovarati o novom Planu rasta (Growth Plan) Evropske unije za Zapadni Balkan.

„Kosovo će predstaviti i razgovarati sa EU o prioritetnim oblastima i projektima u našoj reformskoj agendi“, saopšteno je medijima iz kabineta prvog zamenika premijera Kosova koji je zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnika Bisljimija.

Delegaciju Kosova čine još i: ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu.

Podsetimo, Plan rasta sadrži niz predloga za integraciju zemalja regiona Zapadnog Balkana u mnoge politike i programe EU i pre nego što postanu formalne članice evropskog bloka.

Da bi se ostvarili ciljevi ovog plana rasta, Evropska komisija predlaže i veliki paket financijske pomoći od šest milijardi evra za period 2024-2027. godine.

Prema planu, do dve milijarde evra od ovog iznosa bi bilo ustupljeno u obliku bespovratne pomoći, a preostalih četiri milijarde u vidu povoljnih kredita ili kapitalnih ulaganja.