U ponedeljak izložba grafika i slika Tomislava Trifića u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ u ponedeljak 27. novembra od 19 časova organizuju izložbu grafika i slika Tomislava Trifića, dugogodišnjeg redovnog profesora i dekana Fakulteta umetnosti Priština sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici.

Tomislav Trifić je jedan od najznačanijih i najpriznatijih grafičara Кosova.

„Proučavajući genezu stvaralaštva Tomislava Trifića možemo primetiti da se njegovo interesovanje od samih početaka odnosilo na plastično istraživanje arhaizovano- asocijativne figuracije, što čini osnov njegovog poetskog diskursa. Antropomorfni sugestivni izraz prati njegov grafički opus prilično dosledno do najnovijih radova, koje na savremen način realizuje u formatu digitalnih kompjuterskih zapisa. Sadržajni prostor iskaza je kreiran pojavnim erotizovanim imaginacijama intimnih delova nagog ženskog tela, u različito artikulisanim ritmovima, složenog semantičkog jezika. One komuniciraju sa različitim okruženjem u koje ih umetnik znalački postavlja, uspostavajući direktnu vezu sa zemljom kao podtekstom. Umetnik provodi svojevrsnu reinprentaciju te veze, sa dubokim i suštinskim osećanjem za odnos čovek-priroda“, kaže u predgovoru kataloga ove izložbe Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština-Gračanica.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 27. novembra 2023. godine sa početkom od 19 časova, u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Održavanje izložbe podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju, SG Priština, Opština Gračanica.