Crveni krst Orahovac: Zadovoljavajuć broj dobrovoljnih davalaca krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

U prostorijama Doma zdravlja u Velikoj Hoči danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Crveni krst Orahovac  tradicionalno organizuje dobrovoljno davanje krvi na svakih šest meseci. 

I ovoga puta su akciju u delo sproveli doktori i medicinsko osoblje sa odeljenja za transfuziju krvi iz Kosovske Mitrovice.

Jedan od doktora koji su stigli u Veliku Hoču kako bi uspešno odradili ovu akciju je i doktorka Ana Radovanović. Ona kaže da je akcija bila dobra i da se odazvalo dosta mladih ljudi koji su prvi put došli da daju krv.

“Za kvalitetan rad jedne bolnice, neophodan je i kvalitetan rad transfuziološke službe. A za kvalitetan i kontinuiran rad transfuziološke službe neophodni su nam dobrovoljni davaoci. Uglavnom smo zadovoljni akcijama. Danas se održala akcija u Velikoj Hoči u saradnji sa Crvenim krstom Orahovac. Jako smo zadovoljni jer smo prikupili dovoljno količine krvi. Akcija je bila dobra, odazvao se veliki broj ljudi, sada već i dosta mladih koji su došli po prvi put da daju krv. Tako da nam je drago i nadam se da ćemo i u budućem periodu sarađivati na ovom polju”, rekla je doktorka Ana Radovanović

Ovoga puta je krv dobrovoljno dalo dvadeset i pet ljudi, od toga dvadeset muškaraca i pet žena.  Dugogodišnji sekretar Crvenog krsta Orahovac, Žika Manitašević iz Velike Hoče kaže da nikad ne sumnja u dobar odaziv davalaca i da je svaki put prezadovoljan akcijom.

“Imali smo trideset i sedam prijavljenih davalaca za današnju akciju. Mnogi su iz opravdanih razloga sprečeni da dođu i daju krv. Međutim, ovaj broj od dvadeset i pet davalaca je veoma dobar ako uzmemo u obzir broj stanovnika Velike Hoče i Orahovca. Meštani se uvek rado odazovu akciji. Zbog toga nikad ne sumnjam u dobar odaziv i svaki put sam prezadovoljan”, ističe Žika Manitašević.

On dodaje da je dobrovoljno davanje krvi samo jedna u nizu akcija koju Crveni krst Orahovac sprovodi.

“Ovo je samo jedna u nizu akcija koju Crveni krst Orahovac sprovodi. Osim organizovanja akcija dobrovoljnog davanja krvi, organizujemo i razne druge aktivnosti. Takođe organizujemo i dodelu humanitarne pomoći.  Volonteri iz Velike Hoče godinama unazad učestvuju na takmičenjima, raznim seminarima i slično. Prisutni smo i na svim većim skupovima, manifestacijama, događajima koji se organizuju u našem kraju. Ove uspešne akcije dobrovoljnog davanja krvi su samo pečat na sav trud koji ulažemo godinama i podstrek za dalji rad”, istakao je sekretar Crvenog krsta Orahovac, Žika Manitašević.