Dimitrijević: Nepoznanica gde će građani Kosova glasati jedan od većih problema, jer daje mogućnost zloupotrebe njihovih glasova

Parlamentarni izbori u Srbiji održaće se 17-og decembra 2023-će godine. Srbi sa teritorije Kosova još uvek nisu sigurni hoće li moći da glasaju u svojim opštinama ili će, kao prethodnog puta morati da putuju u opštine na obodu Kosova kako bi ispunili svoju građansku dužnost.

Direktor pravnih poslova Crte, Pavle Dimitrijević kaže za Radio Goraždevac da je nepoznanica gde će građani Kosova glasati jedan od većih problema, jer daje mogućnost zloupotrebe njihovih glasova.

“I u ovom izbornom procesu se suočavamo sa istim problemom. Odnosno nepoznanicama na koji način će biračI koji žive na teritoriji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija glasati na parlamentarnim izborima. Iz izbornog procesa u izborni proces ponavlja se isti problem. Ključno pitanje je na koji će način ovo glasanje biti organizovano i da li će i u kojem trenutku biti obavešteni birači o mogućnosti da ostvare svoje pravo glasa. Način na koji je to organizovano prošle godine, izaziva različiti prostor za manipulacije u smislu zloupotrebe prava samih birača, organizovano dovoženje birača i tako dalje. Ono što je definitivno činjenica, to je da ovakav način organozovanja izbora stavlja veliki znak pitanja da li su birači sa Kosova i Metohije u istom položaju kao i birači u ostatku Srbije”, kazao je Dimitrijević.

On dodaje da postoji veliki broj problema kada je demokratičnost izbora u pitanju.

“Kada govorimo o samoj demokratičnosti izbornog procesa, ono što mogu da kažem da su ključni problemi, ono što je posmatračka misija Crte do sada prepoznala kao ključne probleme, to su medijska neravnopravnost, pritisci na birače, zloupotreba javnih resursa i funkcionerska kampanja. I u ovom izubornom procesu su to ključni problemi koji su u odnosu na ranije još više pojačani, zbog toga naši nalazi pokazaju da se u dosadašnjem toku kampanje primetilo više od 450 slučajeva sa elementima funkcionerske kampanje, ili zloupoptrebe javnih resursa. Sama “Crta” je do sada podnela 21 prijavu različitim državnim organima za prepoznate neregularnosti. To su oni slučajevii o kojima smo prikupili dovoljno indicija, odnosno dokaza za pokretanje različitih postupaka”, kaže Dimitrijević za Radio Goraždevac.

Slađana Miletić iz Brestovika kod Peći kaže da će na izbore izaći ukoliko budu održani na Kosovu.

“Iskreno ja još uvek nisam sigurna da li će biti organizovani na prostoru Kosova i Metohije. Ako budu organizovani na teritoriji Kosova i Metohije glasaću kao i svaki put. To je već problem, znate da je prošli put bilo problema sa kosovskom policijom, tako da ne znam”, kazala je Slađana za Radio Goraždevac.

Na prethodnim izborima većina stanovnika opštine Peć, koji poseduju srpska dokumenta svoje pravo glasa mogli su da iskoriste u mestu Ribarići u opštini Tutin.

“Srbi sa Kosova će na parlamentarnim izborima u Srbiji 17. decembra, moći da glasaju u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu”, saopštila je 23. novembra Republička izborna komisija Srbije (RIK).