Kameron: Kfor ima ključnu ulogu u očuvanju bezbednosti

(Foto: Kfor)

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron poručio je danas da Kfor ima ključnu ulogu u stvaranju bezbednog okruženja na Kosovu.

Kameron je u Prištini danas razgovarao sa komandantom Kfora koji je izrazio zahvalnost za doprinos britanskih vojnika ovoj međunarodnoj vojnoj misiji.

Kameron je obišao britanske vojnike kojima se zahvalio na doprinusu očuvanju bezbednosti na Kosovu i regionu.

On je na društvenoj mreži „X“ napisao da Kfor igra ključnu ulogu u stvaranju bezbednog okruženja na Kosovu ali i na čitavom Zapadnom Balkanu.

„Zahvalio sam se britanskim vojnicima koji su raspoređeni u okviru NATO misije Kfora za njihovu službu i posvećenost u podršci kosovskoj i regionalnoj bezbednosti”, poručio je Kameron.

Kfor igra suštinsku ulogu u održavanju bezbednog okruženja za sve na Kosovu, jačajući sigurnost i stabilnost širom Zapadnog Balkana, poručio je britanski diplomata.

Kameron je, prenosi RTK, komentarisao nedavni napad u Banjskoj u Zvečanu, nazivajući ga „veoma uznemirujućim“ i ističući potrebu da se preduzmu koraci kako bi se sprečila ponovna pojava takvih događaja.

„Ono što se desilo u septembru mislim da je bilo izuzetno uznemirujuće i moramo učiniti sve što možemo da to sprečimo i borimo se ako se ponovi“, rekao je on.

U izjavi za „Rojters“, Kameron je naglasio da Velika Britanija pruža podršku Kosovu u postizanju stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta. Istakao je da je Kosovo nezavisna i suverena država koja zaslužuje međunarodnu podršku.

„Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo i borimo se ako se takvi događaji ponove. Kosovo želi stabilnost, bezbednost i prosperitet, i mi smo ovde da podržimo te napore“, rekao je Kameron.