Patrijarh Porfirije uručio učenicima stipendije iz Zadužbine Sime Igumanova

Patrijarh srpski Porfirije uručio srednjoškolcima i studentima stipendije (Foto: A. Marković)

Na svečanosti u Domu kulture „Gračanica“ patrijarh srpski Porfirije uručio je srednjoškolcima i studentima sa Kosova stipendije iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova.

Po promislu Božijem i velikim trudom Sime Igumanova, njegova zadužbina živi i daje bogate plodove na korist vere, crkve, kulture i prosvete. Sto srednjoškolaca i studenata dobilo je stipendije i Božićne poklone koje im je uručio njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije: Ovde sam rođen i preporođen

Patrijarh srpski Porfirije obratio se na današnjoj svečanosti prisutnima rečima da je on ono što jeste upravo ovde na Kosovu, gde je rođen i preporođen.

„Duhovna materica iz koje sam progledao okom Hristovim i po njegovoj ljubavi i promisli iako slabašan počeo da koračam jeste Kosovo i Metohija. Mesto pokajanja, kako se to kaže, mesto moga monašenja, gde sam dobio monaško ime i zaživeo kao monah jeste manastir Dečani. Ovde sam rođen i preporođen. Bog je hteo da i na mestu, na kojem se opet nezasluženo i nedostojan nalazim, imam svoj puni smisao, podnožje i svoj koren jeste, zapravo, mesto poglavara Srpske pravoslavne crkve, to je Pećka partijaršija. Po vašoj ljubavi i ljubavi Božijoj, pored ovog formalnog, ne mnogo više nego po srcu i duši jesam ono što jesam upravo ovde”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao „ukoliko bih ostavio vas, ukoliko bih ostavio sve ono što jesmo ovde, ja bih zapravo ostavio sebe, a to naprosto nije moguće“.

„Ako je formalno moguće, teoretski i hipotetički onda ja više ne bih bio ja. Gospod nas upozorava da će nas on prepoznati ako volimo i ljubimo jedni druge onda smo njegovi učenici, a zapravo dužni smo jedni drugima isključivo i samo ljubav. I taj dug nikada ne možemo odužiti. Što se više trudimo da ga odužimo on je sve veći, ali mi nismo siromašniji i prazniji. Naprotiv što smo dužniji to više dug odužujemo i paradoks ljubavi jeste da smo utoliko ispunjeniji i više ono što jesmo“, naveo je patrijarh.

Ispred nagrađenih, stipendijom iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, obratila se studentkinja Akademije strukovnih studija Anica Savić odsek – vaspitač.

“Zahvaljujem se ovom prilikom patrijarhu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer su uvek uz nas, uz naš narod na KiM, što nas svojom brigom uče kako da se držimo u ovim teškim trenucima. Hvala za svaku pomoć, za toplu reč i pruženu ruku, nama to mnogo znači, jer znamo da nismo sami”, rekla je Savić

Episkop raško-prizrenski Teodosije: Ostajemo na KiM voljom i pomoći Božijom

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da dolazak patrijarha na Božić predstavlja njegovu božanska ljubav prema svima.

“Ovi radosni dani su za nas posebni zbog vaše posete i službe i molitvi koje ste prineli Bogu. Mi ostajemo na Kosovu i Metohiji voljom i pomoći Božijom, to je ono najvažnije. Ta volja se ogleda u svemu onome što mi proživljavamo, u našem raspeću, ali i u našoj obnovi, čega su dokaz naše svetinje porušene 1999. i 2004. godine. A Vi Vaša svetosti pomažete da Bogoslovija funkcioniše, živi i radi, da profesori i radnici budu zadovoljni, a učenici srećni”, istakao je vladika Teodosije.

Vladika je istakao da su ovi radosni praznični dani posebni upravo zbog posete patrijarha i njegovih sluzbi i molitvi koje je prineo Bogu i rodu svome.

„Vaša odluka da Božić ove godine i sve dane praznične provedete u vašem vekovnom sedištu u Pećkoj patrijaršiji, da posetite naš verni narod i decu u Orahovcu, Velikoj Hoči, da posetite naše svetinje Visoke Dečane, Gračanicu, Zočište jeste, kao što čusmo, izraz vaše božanske ljubavi koju gajite i imate u sebi prema svima nama“, rekao je episkop Teodosije.

Rakočević: Hvala što ste ove dane ljubavi podelili sa nama

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević zahvalio se patrijarhu Porfiriju jer je ove dane ljubavi podelio sa nama.

„Hvala mu što je ove dane ljubavi podelio sa nama jer se ljubav jedino umnožava kada se deli. Vaša svetosti, niko vam se u ovom trenutku i u ovom vremenu nije više obradovao od kosovskih Srba. Njihova osnovna poruka je – nemojte nas ostaviti. Vi možete da pređete put zahvaljujući ljubavi od najmoćnijih do potpuno ostavljenih. To je ono što nam treba i što smo u vašoj besedi danas čuli. U ovom trenutku, vi ste ušli i u crkvu u Rakitnici Svetog Arhangela Mihajla koja nam je oteta, pa je ponovo vraćena, vi ste ljubavlju otvorili njena vrata, kao i stotine drugih do kojih teško ili nikako dolazimo. Naravno, mi moramo svi da se poklonimo pred čika Simom Igumanovim koji nas sabira u svim vremenima. Vi ste domaćin te škole i te kuće, kao i naš vladika Teodosije koji se tako očinski stara da naša Bogoslovija i naša crkvena i ukupna prosveta izgleda bolje“, istakao je Rakočević.

Na današnjoj svečanosti učestvovali su Vizantijski hor „Mojsije Petrović“ iz Beograda, Baletska škola Doma kulture „Gračanica“, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ i nagrađivani mladi umetnici Pavlina Radovanović, Andrej Mihajlović, Helena Inić i Helena Popović.