Advokat Vasić: Milenković neće napustiti Gračanicu

Advokati Jovana Filipović i Dejan A. Vasić sa porodicom Dragiše Milenkovića (Foto: Kim)

Glavni branilac Dragiše Milenkovića advokat Dejan A. Vasić je nakon ročišta naveo da je za odbranu najbitnija odluka suda u pogledu mere sudskog pritvora i dodao da će njegov klijent biti prisutan tokom sudskog postupka „da se to što se dogodilo 1998. i 1999. godine jednom za svagda raspravi“.

„Ja sam to rekao i predsedniku sudskog veća i specijalnom tužiocu i svim oštećenima koji su bili u sudnici, da smo Dragišina porodica, moja koleginica i ja spremni da se zakunemo u kosti svojih predaka i u svoje potomstvo da Dragiša neće napustiti Gračanicu i da će biti prisutan tokom celog sudskog pretresa“, naveo je advokat Vasić.

On je dodao da se Dragiša Milenković nalazi u teškim uslovima u pritvoru u Podujevu.

„Gotovo je potpuno slep, 22 sata je zatvoren. Mislim da su se stvorili uslovi da se njemu koji živi dva kilometra odavde dozvoli da iz kućnog pritvora prati ovaj postupak. Ja sam, uz poštovanje prema oštećenima, rekao da je on u svakom trenutku spreman da se suoči sa svima njima i da se to što se dogodilo 1998. i 1999. godine jednom za svagda raspravi“, istakao je Vasić.

Filipović: Uložićemo zahtev za odbacivanje optužnice

Advokatica Jovana Filipović, braniteljica Dragiše Milenkovića je kazala da će odbrana uložiti zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

„Mi smo do sada videli raznorazne optužnice koje su podignute od strane Specijalnog tužilaštva Kosova, međutim ovako nešto nismo videli. Pre svega jer je optužnica zasnovana samo i isključivo na izjavama svedoka. Ne postoji ni jedan dokaz, niti o povredama koje su oštećeni pretrpeli, niti bilo kakav drugi dokaz, isključivo izjave svedoka“, rekla je ona.

Oštećeni: Albanci su bili gori

Oštećeni H.H. iz Propaštice pored Prištine koji se tokom 1998. i 1999. godine nalazio u zatvorima u Prištini i Lipljanu kazao je da Dragiša Milenković nije jedini koji je, prema njegovim rečima, „vršio torturu nad zatvorenicima“.

„Nije samo Dragiša, ima i Albanaca koji su nas maltretirali, bili su i gori od ovih. U Prištini je bio pun zatvor i sve su nas maltretirali“, kazao je on.

Oštećeni je dodao je se seća Dragiše Milenkovića iz zatvora.

„Ja sam ga odmah prepoznao. Normalno, on je tada bio mlađi, ali i ja sam imao 42 godine, a sada imam 68. Nije me maltretirao samo on, ima i drugih. Možda je to bilo naređenje, odakle znaš, vreme je bilo takvo, rat“, istakao je on.

Naveo je da u Lipljanu zatvorenici jedan vremenski period nisu dobijali ni hranu ni vodu.

„Tukli su nas gvozdenim cevima i bejzbol palicama“, pojasnio je on.

Članovi porodice Dragiše Milenkovića nisu bili u stanju da se obrate prisutnim medijima.

Tročlani tim advokata (Dejan A. Vasić, Živojin Jokanović i Jovana Filipović) radi na slučaju Dragiše Milenkovića koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Podsetimo, pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini održano je  suđenje Dragiši Milenkoviću iz Kišnice koji se tereti da je kao zatvorski čuvar u pritvorskom centru u Lipljanu u 1998. i 1999. godine maltretirao zatvorenike Albance.