Krasnići: Još dve nedelje rok za prikupljanje potpisa za razrešenje gradonačelnika u tri opštine na severu

Eljbert Krasnići (Foto: Albanian post)

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Кrasnići rekao je da je u tri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, ostalo još dve nedelje za prikupljanje potpisa za razrešenje gradonačelnika, dok je rok u Zvečanu duži za još pet dana, prenosi Koha.

Кrasnići je na današnjoj konferenciji za medije rekao da su juče imali sastanak sa diplomatama Кvinte gde ih je upoznao sa detaljima ovog procesa.

„Imali smo sastanak sa diplomatama Кvinte, gde smo ih obavestili o detaljima. Trenutno je u procesu prikupljanje potpisa. Što se tiče centralnog i lokalnog nivoa, sve obaveze su ispunjene. Četiri grupe su ovlašćene za prikupljanje potpisa. Sve grupe imaju potrebna ovlašćenja i dokumente. Кosovo je uvek bilo konstruktivno i administrativno uputstvo to dokazuje“, rekao je Кrasnići.

U Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku prikupljanje potpisa za smenu albanskih gradonačelnika počelo je 22. decembra. U Zvečanu je počelo 27. decembra. Rok za prikupljanje potpisa je 30 dana.

U administrativnom uputstvu donetom ove godine, 20 odsto upisanih birača mora da potpiše peticiju, kako bi se proces smene gradonačelnika doveo do glasanja. U ovom slučaju, u Severnoj Mitrovici, broj birača je 18.199. Prema računici, 3.640 birača čini 20 odsto biračkog tela. Ako potpis peticije potvrdi najmanje 20 odsto upisanih birača, najmanje 50 odsto mora da glasa za smenu gradonačelnika.