Počelo suđenje u slučaju Dragiše Milenkovića

Milenković u sudnici (Foto: Kim)

Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini počelo je suđenje Dragiši Milenkoviću iz Kišnice koji se tereti da je kao zatvorski čuvar u pritvorskom centru u Lipljanu u 1998. i 1999. godine maltretirao zatvorenike Albance.

U sudnici su prisutni pojedini oštećeni u ovom slučaju, kao i članovi porodice Dragiše Milenkovića, a ročište je otvoreno za javnost.

Advokat Dejan A. Vasić je naveo da u optužnici nije našao izjavu čoveka koji je prijavio Dragišu Milenkovića.

U optižnici se navodi da je Dragiša Milenković zajedno sa drugim službenim licima u zatvorima u Lipljanu i Prištini maltretirao albanske zatvorenike na nehuman način. Tužilac je čitajući optužnicu istakao da postoji osnovana sumnja da je Dragiša Milenković sa drugim službenicima Lj.Č, P.R. i M.I. postupao u suprotnosti međunarodnom pravu.

„Postoji osnovana sumnja da je u kući Dragiše Milenkovića prilikom sprovođenja naloga za kontrolu pretresa policija pronašla pištolj Crvena zastava, metke, specijalni nož i posebnu šipku, pa je s toga izvršio i krivično delo neovlašćeno posedovanje oružja“, zaključio je tužilac čitajući optužnicu.

Dragiša Milenković je naveo da se ne oseća krivim za prve dve tačke optužnice, već samo za treću odnosno neosnovano posedovanje oružja. Međutim, dodao je da nije navedeno da ima dozvolu za posedovanje pištolja koju izdaju institucije Srbije.

Sud je usvojio priznjanje krivice za krivično delo iz tačke tri optužnice.

Podsetimo, Dragiša Milenković je uhapšen 21. juna 2023. godine u Kišnici kraj Gračanice.

Od strane Osnovnog suda u Prištini prethodno je odbijen zahtev odbrane da se u svojstvu odbrane svedoka sasluša premijer Kosova Aljbin Kurti koji je bio zatvorenik u vreme kada je Milenković radio kao čuvar u zatvoru.