Arsenijević: Predao sam zahtev s ciljem obaranja odluke o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta kosovskom MUP-u

(Foto: KoSSev)

Srpska demokratija – stranka sa Severa Kosova koju predvodi Aleksandar Arsenijević, saopštila je da je podnela zahtev za pokretanje procedure s ciljem obaranja odluke o dodeli parcele kod nekadašnjeg Vojnog remonta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Podneli smo zahtev predsedniku Skupštine Severne Mitrovice, Nedžadu Ugljaninu, za obaranje nezakonite odluke o dodeli opštinske parcele kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova“, poručili su iz Srpske demokratije.

Očekuju da će njihov zahtev biti usvojen u najkraćem roku.

„Ovime pokrećemo demokratski proces opoziva nedemokratske i nezakonite odluke koja je donesena na štetu građana“, naveli su iz ove stranke.

Predsednik Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, u video obraćanju ispred zgrade opštine Severna Mitrovica, nakon podnošenja zahteva poručio je da je u zahtevu koji je podneo zatražio mu se objasni procedura za obaranje odluke jer ona, kako kaže, nije jasno navedena u zakonskim aktima:

„Da kasnije ne bi imali problema prilikom prikupljanja potpisa za opoziv upravo ove odluke što nam je omogućeno članom 71 Zakona o lokalnoj samoupravi“, kazao je Arsenijević.

Ovaj član zakona uređuje pitanje pokretanja referenduma.

„Građani opštine mogu zahtevati da uredba Skupštine opštine usvojena u Skupštini opštini, bude predata na potvrđivanje na referendumu“, navodi se u ovom članu, uz naznaku da zahtev mora biti predat predsedavajućem Skupštine opštine u roku od 30 dana od datuma usvajanja uredbe, te ujedno bude potpisan od strane 10% registrovanih birača“.

„Skupština opštine će razmatrati i delovati po primanju zahteva tokom trideset dana po prijemu validne peticije u skladu s primenljivim zakonom“, stoji dalje, bez drugih detalja o proceduri.

Arsenijević je u izjavi za KoSSev ovog popodneva precizirao da je predao zahtev da mu se razjasni da li se opštinska odluka može obarati na osnovu ovog člana zakona, odnosno saopšti kako bi trebalo da izgleda formular na kojem bi se potpisivali građani.

Tvdi da mu je predsedavajući SO, Nedžad Ugljanin, za kojeg kaže da je bio korektan, danas rekao da će njegov zahtev proslediti Ministarstvu administracije i lokalne samouprave.

„Čekamo najhitniji odgovor. Za sada nemam objašnjenje o proceduri. Mi znamo po statutu opštine kako se prikupljaju potpisi za peticiju, ali pitanje je da li je to isti format prijave kao peticija ili treba još neka informacija od građana osim imena, prezimena, adrese, ličnog broja i potpisa“, rekao je Arsenijević.

KoSSev portal se ovog podneva obratio pisanim putem predsedavajućem SO Severna Mitrovica, ali do objavljivanja ove vesti nije nam odgovorio na upit o tome kakva je procedura prilikom podnošenja zahteva za obaranje odluke.

Podsetimo, Skupština Opštine Severna Mitrovica usvojila je na sednici koja je održana 29. decembra odluku da se kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova za „operativne potrebe“ kod Vojnog remonta u severnom delu grada dodeli zemljište površine 27,400 metara.

Arsenijević je odmah nakon ove sednice i najavio da će njegova stranka pokrenuti peticiju za obaranje odluke. On se i na samoj sednici pobunio zbog njenog usvajanja, te je predsedavajućeg Skupštine ove opštine i odbornike zamolio da rade u „interesu građana, a ne policije ili druge institucije“.

Predsedavajući skupštine je istog dana za KoSSev kazao da će se na dodeljenom terenu izgraditi policijska stanica i to zbog toga što se iz objekta u kom se stanica sada nalazi, policija mora iseliti.

Ipak, Kosovska policija je nedelju dana kasnije za KoSSev iznela drugačije navode.

Potvrdili su da je parcela data na korišćenje kosovskog MUP, ali ne i da će se graditi policijska stanica.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova planiralo je da se na ovom terenu otvori Regionalni centar za obuku vozača, a policijske stanice sigurno neće biti“, kazao je tada za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani.

Sa druge strane, napomenuo je da kosovski MUP ubuduće može ovu parcelu koja mu je dodeljena da iskoristi i za nešto drugo.

Inače, u okviru parcele nekadašnjeg Vojnog remonta Jugoslovenske vojske danas se nalazi više institucija koje funkcionišu po srpskom sistemu – Opština odnosno Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, dva Javna komunalna preduzeća – Standard i Vodovod, Autobuska stanica koja je građena sredstvima Evropske unije, Železnička stanica, novoizgrađena sportska hala. Tu je i nedovršen objekat koji je trebalo da bude stecište izmeštenih škola sa juga 1999. godine, te škola za nastavu na romskom jeziku, a radovi su tu letos zaustavljeni i to od strane upravo opštine Severna Mitrovica.

Kako je takođe nakon sednice SO održane 29. decembra prošle godine kazao Nedžad Ugljanin, njegova su saznanja da ovi objekti nisu obuhvaćeni u planu za dodelu zemljišta.