Tokom božićnih praznika u povratničkom selu Ljubožda u opštini Istok opljačkane porodične kuće Zarića i Ristića

(Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju)

Tokom božićnih praznika u povratničkom selu Ljubožda u opštini Istok opljačkane su porodične kuće Žarka Zarića i Radomira Ristića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Većina Srba iz tog metohijskog sela praznike je provela s rodbinom u centralnoj Srbiji, a po povratku je ustanovljeno je da su iz dve kuće ukradeni nameštaj, priključne poljoprivredne mašine i drva za ogrev.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, reč je očito o organizovanoj akciji u kojoj je učestvovavalo više lica, a Srbi povratnici u Ljuboždi revoltirani su, ne samo činjenicom da je oštećenim porodicama naneta velika materijalna šteta, već i time što se ovaj besprizoran i drzak napad dogodio u vreme najradosnijeg hrišćanskog praznika, kada su i Srbi i Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji upućivali isključivo poruke mira i tolerancije.

“Zahtevamo da provalnici budu najhitnije identifikovani i privedeni pravdi, jer u suprotnom ovaj incident biće još jedna potvrda da je na Kosovu i Metohiji u toku organizovana i iz Prištine inspirisana kampanja zastrašivanja i progona srpskog naroda, posebno povratnika kao najodetljivije kategorije” stoji u saopštenju.

Inače, jedan od oštećenih, kako dodaju iz Kancelarije za KiM, Žarko Zarić, nalazi se u pritvoru zbog “isfabrikovanih optužbi” da je učestvovao u zločinima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, a pljačka kuće Zarića je so na ionako otvorenu ranu.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju će preko svojih predstavnika na terenu, kao što je do sada činjeno u sličnim prilikama, pružiti pomoć i podršku oštećenim porodicama” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.