Milivojević: „Posle 111 godina, koalicija Vučić-Kurti ukinula srpski dinar na KiM“

(Foto: KoSSev)

Najave o ukidanju upotrebe srpskog dinara na Kosovu, kao i platnog prometa iz Srbije, uz potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika na Severu, centralna je vest ove nedelje. Nizu reakcija pridružio se jedan od lidera opozicije u Beogradu, Srđan Miliovojević. Kaže da je „koalicija Vučić-Kurti ukinula srpski dinar“, te ironično poručuje da je reč o „još jednoj pobedi od 5:0“.

Nakon što je srpski predsednik početkom nedelje najavio ukidanje upotrebe srpskog dinara na Kosovu i platnog prometa iz Srbije, posredno je to potom „de fakto“ potvrdio i izaslanik EU Miroslav Lajčak, ipak nadajući se da neće biti „opasnih situacija“ i da će se pronaći rešenje.

Potom je stigla potvrda da je doneta uredba Centralne banke Kosova koja stupa na snagu 1. feburara. U njoj se ne spominje dinar, ali se navodi da se ovim dokumentom utvrđuje da je evro jedina zvanična valuta na Kosovu.

I dok iz Prištine poručuju da se ovim dokumentom dinar ne ukida, jer „nikada nije ni bio dozvoljen na Kosovu“, te da je evro oduvek bio jedina zvanična valuta, Beograda najavljuje diplomatske razgovore kako bi spreči ukidanje platnog prometa, a Evropska unija još uvek analizira odluku i traži objašnjenje Prištine.

Za to vreme Srbi koji žive na Kosovu negoduju, a naročito oni koji rade u srpskim institucijama i platu primaju preko srpskog sistema.

Negoduje i deo opozicije u Beogradu, uz kritike na račun srpske vlasti.

„Još jedna pobeda AV od 5:0. Od 1. februara dinar više nije sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji. Većeg Sneška u Davosu da napraviš izdajniče Vučiću. Makar onolikog koliki će biti tvoj spomenik u Prištini koji će ti podići Kurti, tvoj gazda i saborac u borbi za Veliku Albaniju!“, poručio je predstavnik koalicije Srbija protiv nasilja, Srđan Milivojević, u objavi na društvenoj mreži „X“.

Ujedno tvrdi da je „posle 111 godina, koalicija Vučić-Kurti ukinula srpski dinar na Kosovu i Metohiji“.

„Bilo je izdajnika, ali nikad kao Vučića“, navodi Milivojević.

Srđan Milivojević je nedavno boravio na Severu Kosova. Zajedno sa drugim predstavnicima opozicije, u Kosovskoj Mitrovici je odao poštu Oliveru Ivanoviću 16. januara, na šestu godišnjicu ubistva ovog političara.