Predata peticija za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici

Opština Severna Mitrovica (Foto KoSSev)
Opština Severna Mitrovica (Foto: KoSSev)

Članovi inicijativne grupe za smenu gradonačelnika u Opštini Severna Mitrovica, danas su peticiju sa prikupljenim potpisima za tu svrhu predali predsedavajučem Skupštine Opštine, potvrđeno je za KoSSev.

Peticija je, kako nam je potvrdio sam Nedžad Ugljanin koji ju je primio, predata u 13 časova.

Odmah je i upućena na dalje adrese.

„Mi smo odmah, kako to i predviđa Administrativno uputstvo, obavestili Ministarstvo administracije i lokalne samouprave, kao i Centralnu izbornu komisiju da smo primili peticiju od strane inicijativne grupe za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici. Sada je rok od tri dana da je dostavimo i mi ćemo to u zakonskom roku i završiti“, precizirao je za KoSSev predsedavajući SO Severna Mitrovica.

Inicijativna grupa prikupila je ukupno 4,148 potpisa.

Potpisivanje peticije za smenu Erdena Atića, predsednika Opštine Severna Mitrovica započeto je prošle nedelje, sa više od 20 dana kašnjenja.

Ipak, za samo tri dana prikupljen je i više nego dovoljan broj potpisa za dalju proceduru smene gradonačelnika, a taj je broj bio 3,640 ili 20 odsto od ukupnog broj registrovanih birača iz ove opštine.

Inače, Erden Atić kog Srbi žele da smene, na mesto gradonačelnika Severne Mitrovice došao je preko izbora održanih aprila prošle godine, sazvanih zbog toga što su Srbi prethodno napustili kosovske institucije, a koje su Srbi kada su se održavali u većini bojkotovali.

Na isti su način na mesto gradonačelnika došli i oni u Leposaviću, Zubinom Potoku, kao i u Zvečanu – Ljuljzim Hetemi, Izmir Zećiri, kao i Iljir Peci, a u ovim je opštinama takođe prošle nedelje pokrenuta peticija.

Danas je rok da peticiju predsedavajućem u odgovarajućoj opštini predaju i inicijatori u Leposaviću i Zubinom Potoku, dok je u Zvečanu, kako je to ranije potvrdio kosovski ministar administracije i lokalne samouprave – 27. januar.