Ispitivanjem svedoka odbrane nastavljeno suđenje Zlatanu Arsiću

Foto: Kim

Svedočenjem Bobana Tasića iz Ajnovca u Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Arsiću, bivšem policajcu kojeg terete za počinjene ratne zločine 1999. godine.

Svedok Tasić je rekao da je osumnjičeni Arsić od 1998. godine bio u Kraljevu, na služenju vojnog roka, kao pripadnik vojne jedinice, a da je potom prekomandovan na Kosovo, u kasarnu u Prizrenu.

Na pitanje branilaca “da li je Zlatan bio pripadnik policije?”, Tasić je rekao da “sigurno zna da Zlatan Arsić nikada nije bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“On je sa 20 godina otišao na služenje vojnog roka. Postojala je procedura za ulazak u sastav policije, odslužen vojni rok ili završena srednja škola. Po izlasku iz vojske, juna meseca 1999. godine i kasnije, po okončanju sukoba, viđao sam ga u uniformi Kosovske policije”, ispričao je Tasić.

Dodao je da Arsića zna kao poštenog čoveka i da su svi koji su čuli šta mu se stavlja na teret bili iznenađeni.

Svedok Boban Tasić i članovi Arsićeve porodica su demantovali da je bio policajac u sastavu MUP-a Srbije, kao i navode da je u vreme za koje ga optužuju imao 20 godina.

Advokat optuženog Vasilije Arsić je naveo da Tužilaštvo nije pokazalo nijedan materijalni dokaz na kojem je zasnovana optužnica.

“Mi od početka ovog predmeta insistiramo na tome da optužnica nema materijalnih dokaza, da se zasniva samo na izjavama nekih svedoka koji su, takođe, kontradiktorni u celom ovom postupku. Čak su i svedoci tužilaštva dokazali svojim svedočenjem da optužnica nije osnovana, da nema materijalne dokaze. Ponavljam da mi, kao odbrana, imamo jake materijalne dokaze kojim dokazajemo alibi optuženog Zlatana Arsića i današnje svedočenje svedoka odbrane dokazuje da je on stvarno bio na drugom mestu u vreme kada se ovaj događaj navodno odigrao”, rekao je on.

Zlatana Arsića Tužilaštvo tereti da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ navodno tukao Albanca B. M. nanevši mu teške povrede.

Takođe, Tužilaštvo u optužnici navodi da je tokom februara i marta 1999. godine Arsić učestvovao u nasilnoj deportaciji i raseljavanju meštana Kamenice, a zatim i „pljačkanju i oštećivanju kuća Albanaca paleći ih”.

Sredinom meseca u sudu je ispitivan navodno oštećeni Albanac B. M. koji je izjavio da ga je Arsić, u martu 1999. godine, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima srpske policije, tukao i „nehumano mučio, nanevši mu teške povrede, traumu i zdravstvene posledice“.

Zlatan Arsić, nakon 1999. godine službenik Kosovske policije, izjasnio se u novembru prošle godine pred Osnovnim sudom u Prištini da nije kriv za ratne zločine.

Uhapšen je u martu 2023. godine na prelazu Bela zemlja prema Bujanovcu, nakon čega mu je određen pritvor.