Kancelarija za KiM o skidanju obeležja Srbije u Leposaviću i Mitrovici: Pokušaj otimanja institucija

Opština Leposavić (Foto: Opština Leposavić)

Ispred centara za socijalni rad u Leposaviću i Severnoj Mitrovici juče su uklonjena obeležja Republike Srbije i postavljene table sa natpisom “Republika Kosovo”. Tim povodom oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje je poručeno da je Aljbin Kurti “u svom nasilničkom maniru, nastavio s pokušajima gašenja i otimanja institucija Republike Srbije”.

“Uklanjanje obeležja Republike Srbije i postavljanje tabli sa natpisom ‘Republika Kosovo’ na institucijama koje ne finansira Priština, i koje se sredstvima iz srpskog budžeta staraju o dobrobiti socijalno najugroženijih građana, još jedna je potvrda da Kurtijeva strahovlada ne poznaje granice”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

“Jasno je da je i ovaj eskalatorni potez, nakon najave zabrane dinarskog platnog prometa, u funkciji zastrašivanja i daljeg obespravljivanja srpskog naroda, jer Kurti uporno pokušava da Srbe progna sa Kosova i Metohije”, dodaje se.

“O poslednjem činu nasilja već je obavešten posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a uskoro će detaljnu informaciju dobiti i sve druge relevantne međunarodne instance”, navedeno je.

“Neophodno je, pre nego što bude kasno, oštrom i odlučnom reakcijom međunarodne zajednice zaustaviti njegov (Kurtijev) pohod protiv mira i stabilnosti u regionu”, zaključeno je u saopštenju.