Osmani Pendarovskom: Albanci u Makedoniji su stub stabilnosti vašeg procesa evrointegracije

(Foto: Kabinet kosovske predsednice)

Proces evropskih integracija je prioritet koji nas ujedinjuje i na ovom putu ćemo nastaviti da pomažemo jedni drugima, kazala je danas na sastanku sa predsednikom Severne Makedonije, kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Osmani je Steva Pendarovskog u ovoj radnoj poseti Prištini jutros i dočekala, nakon čega se ovaj zvaničnik sastao i sa kosovskim premijerom.

Na sastanku sa Osmani, kako je saopštio njen kabinet, ona je kazala da je Kosovo i dalje posvećeno nastavku „odličnih odnosa“ sa Severnom Makedonijom.

A Albanci koji tamo žive, kaže ova predsednica, su „most koji povezuje dve države i stub stabilnosti procesa evropskih integracija Severne Makedonije“:

„Kosovo i Makedonija imaju zajedničku viziju stabilnog i integrisanog Zapadnog Balkana u EU“.

A Kosovo to može, kaže Osmani, uz podršku „prijateljskih zemalja kao što je Severna Makedonija“.

„Proces evropskih integracija je prioritet koji nas ujedinjuje i na ovom putu ćemo nastaviti da pomažemo jedni drugima“, istakla je.

„Članstvo u Savetu Evrope je važno u funkciji zaštite ljudskih prava svih građana Kosova bez razlike. Kosovo je pokazalo ozbiljan angažman u procesu radikalnih reformi, tako da zaslužuje da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU. Uključivanje Kosova u Partnerstvo za mir, praćeno punopravnim članstvom u NATO, ima strateški značaj i takođe je garancija stabilnosti ne samo Kosova, već i regiona“.

Kabinet Vjose Osmani kaže i da su oboje danas potvrdili postojanje potencijala za dalje proširenje saradnje u oblastima trgovine, kulturne razmene, zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, informacionih tehnologija i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

U ovom saopštenju nije precizirano šta je na ovom sastanku govorio Pendarovski, a on se na mreži X oglasio nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem.

I njima je tema bila integracija u evroatlanske institucije, odnosno makedonski predsednik kazao je Kurtiju da podržava težnje Kosovo za to.

Poručio mu je i da će makedonska država, kao članica NATO-a i KFOR-a – doprineti miru na Kosovu.

„Obe zemlje neguju pozitivne i konstruktivne bilateralne odnose i saradnju, uz otvoren dijalog na svim nivoima. Izrazili smo interesovanje za njegov napredak u svim sferama od zajedničkog interesa. Podržavamo evroatlantske težnje Kosova. Kao članica NATO-a, dajemo aktivan doprinos podršci miru na Kosovu kroz učešće u misiji KFOR-a“, naveo je Pendarovski.

Kurti se još uvek o ovom sastanku nije oglasio.

Poseta Pendarovskog usledila je nakon ovonedeljnog Samita EU za Zapadni Balkan, koji se početkom ove nedelje održao upravo u Skoplju.

Na tom su Samitu lideri Zapadnog Balkana usvojili zajedničku izjavu u kojoj su naveli da će se posvetiti promovisanju regionalne ekonomske integracije kroz Zajedničko regionalno tržište, zasnovane na pravilima i standardima EU, i u isto vreme unapređivati njegovo otvaranje ka jedinstvenom tržištu EU.