Nove investicije u infrastrukturu opština Peć i Prizren

Predstavnici optina Peć i Prizren tokom 2024-te godine najavljuju mnoge investicije kada su u pitanju infrastrukturni projekti, izgradnja različitih objekata i puteva.

Gradonačelnik opštine Peć Gazmend Muhadžeri je rekao za Radio Peja da će 2024. godina biti godina realizacije mnogih projekata koji će uticati na dobrobit građana Peći.

“Postoje mnoge aktivnosti, izgradnja dve sale za fizičko vaspitanje, škole Skenderbegu i Mikheni, uređenje grada od hotela Korzes do mosta od šindra, izgradnja dva mosta, završetak puta u komšiluk 7. septembra, završetak škole u ​​Počešću, zatim izgradnja šetališta u Drini i Barđu. Nadam se da će većina njih biti završena do jula”, rekao je Muhadžeri.

Direktor javnih službi u opštini Prizren, Ćele Lamaj, rekao je za TV Prizreni da će tokom ove godine biti puno infrastrukturnih projekata, uključujući uređivanje puteva i instalaciju vodovoda.

“U 2024. godini fokus Direkcije javnih službi je Šatervani, to je mega projekat gde je urađeno uređenje kaldrme na trgu Šatervani, a biće tretirani i mnogi drugi objekti u Istorijskoj zoni. Između ostalih projekata, imamo put do pumpe „Arberia” koju ćemo završiti ove godine, put koji nas povezuje sa autoputem na severu. Zatim smo u procesu eksproprijacije dela puta Tusuz – Bajram Curr, što je jedan od projekata koji će olakšati saobraćaj u opštini Prizren, imamo i završetak puta u naselju Bajam Curr. Imamo prilično veliki projekat u Žuru, novu instalaciju vodovoda i satova van dvorišta kuća, i mnogo projekata sa kubiranjem gde se očekuje da se kubiranje mnogih puteva i sokaka uradi u celoj opštini Prizren, posebno u selima”, kazao je Lemaj.

Miloš Dimitrijević, član komiteta za zajednice u opštini Peć kaže za Radio Goraždevac da se nada završavanju ranije započetih projekata u Goraždevcu.

“Negde krajem septembra meseca mislim da ono što je započeto, a nije urađeno, to je bila naša inicijativa kod gradonačelnika gde smo dobili saglasnost i mislimo da će za ovu 2024-tu godinu to da bude završeno. Тo su igralište, teretana na otvorenom, asfaltiranje puteva. Doneta je ta odluka, ušla je u budžet opštine Peć. Mislim da će to ove godine da se realizuje. Čak i zahtevi postoje za 1km trotoara da se uradi, zato što ima puno dece, škola je tu, a vozi se brzo. Kao i da se postave ležeći policajci. To je za ovu godinu što se tiče opštine Peć i od gradonačelnika Gazmenda Muhadžerija”, rekao je Dimitrijević.

Odbornik Koalicije Vakat, Sead Arifi iz Prizrena kaže za radio Astra da će se u svim selima raditi ove godine.

“U budžetu za 2024 godine uvršćeno je mnogo projekata za zajednice naročito u Župi i Podgorju, kao na primer u Grnčaru izgradnja staze za pešake, šetalište i biciklistička staza, kao i Iigralište za decu. U Donjem Ljubinju predviđen je park i igralište za decu, u Pousko izgradnja doma kulture. Planirana su I mnoga pokockavanja ili asfaltiranja ulica. Što se tiče rasvete mogu meštani uputiti zahtev u opštini i oni odobravaju da se zamene novim sijalicama koje su modernije i otpornije na vlagu”, kazao je Arifi.

Prema rečima naših sagovornika u opštinama Peć i Prizren tokom 2024-te godine biće puno radova na izgradnji objekata i puteva.