Osmani: Sprovesti uredbu o zabrani dinara, ali poštovati zahteve međunarodnih saveznika

(Foto: Fejsbuk/Vjosa Osmani)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da se u naredna dva dana očekuje dogovor o pitanju dalje upotrebe dinara na Kosovu. Osmanijeva je navela da se zalaže za punu primenu odluke Centralne banke o zabrani, ali i da se pruži mogućnost i vreme građanima da promene bankovne račune.

Vjosa Osmani je rekla da se rešenje o korišćenju valute na Kosovu može postići za mesec dana.

“Do trenutka implementacije može proći otprilike mesec dana. Biće dogovora ova dva dana, imaćemo i izjave za javnost. Ja sam za to da implementacija bude potpuna, i to ne samo na papiru, ali za to nam je potrebna i podrška naših saveznika da bismo imali stabilnost. Uverena sam da jedno ne isključuje drugo. I ustav i naši saveznici se mogu sačuvati”, rekla je Osmanijeva, a prenose mediji u Prištini.

Navela je da je kosovska centralna banka “uradila svoj posao, a što se tiče implementacije u praksi, razgovara se o brojnim opcijama koje bi s jedne strane poštovale član 11 ustava, ali bi sa druge strane ostavili vremena građanima da budu informisani i omogućili im prelazak, recimo, na nove račune, kako bi se to sprovelo bez problema i uz punu podršku savezničkih zemalja”, precizirala je Osmanijeva.

Dodala je da Priština odluke donosi i osigurava njihovo sprovođenje uz podršku međunarodnih saveznika.

“Kad god imamo naše saveznike pored sebe, prevaziđemo izazove“, rekla je Osmanijeva navodeći primer registarskih tablica.

“Kao što vidite danas, skoro svi građani koji žive na severu preveli su svoje registarske tablice na RKS”, podvukla je Osmani.

Kosovska centralna banka odlučila je krajem decembra da od 1. februara evro bude jedina valuta u upotrebi na Kosovu, na šta su reagovali predstavnici međunarodne zajednice zahtevajući odlaganje primene uredbe.

Zvaničnici u Beogradu upozorili su da se takvom odlukom ugrožava egzistencija i opstanak Srba na Kosovu, te ugrožava nastavak dijalog i regionalna stabilnost.