NBS: Vozilo sa dinarima vraćeno sa Jarinja bez obrazloženja; Kosovska carina: Nisu imali dozvolu CBK

(Foto: KoSSev)

Priština je danas bez obrazloženja zabranila da dinarska sredstva namenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima uđu na Kosovo preko Jarinja, saopštila je Narodna banka Srbije. Kosovska carina, sa druge strane, navodi da za to nisu imali licencu Centralne Banke Kosova, prenosi Klan Kosova.

„U skladu s dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo Narodne banke Srbije sa sredstvima u dinarima bilo je danas upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije ‘Henderson’, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez ikakvog obrazloženja“, oglasili su se u poslepodnevnim satima iz Narodne banke Srbije.

Navode da su dinarska sredstva bila upućena u njihov trezor u Leposaviću.

Najoštrije su osudili zabranu uvoza novca.

„Narodna banka Srbije najoštrije osuđuje današnji incident i ponavlja da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele privremene institucije u Prištini kako bi se omogućili nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji“, dodali su u svojoj reakciji.

Petković: Narod masovno podizao novac zbog čega se smanjila količina dinara u trezoru

Prethodno se ovim povodom oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, ocenivši da je to „još jedan udar Kurtija na Srbe“.

„Novac nije došao na prostor KiM, jer je to Kurti zabranio i reč je o prvom transportu novca nakon 1. februara i odluke tzv. CBK“, naveo je Petković.

Kazao je da je narod masovno podizao novac zbog čega se smanjila količina dinara u trezoru u Leposaviću.

„Narod je masovno podizao novac zbog čega se smanjila količina dinara u trezoru u Leposaviću. Bilo je potpuno normalno da dopunimo trezor, jer više od 20 puta upućujemo transport na KiM, sada je on to zabranio i Srbi uskoro neće moći da podižu svoje plate i penzije u gotovini“, rekao je.

Carina: Potrebna je licenca Centralne banke Kosova

Za razliku od navoda iz Beograda, portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci, izjavio je danas za Klan Kosova, da je kombi vraćen zbog nedostatka dozvole CBK-a.

„Verovatno su bili predstavnici srpske firme koja se bavi transportom novca. Pitali su da li je uvoz dozvoljen. Kompanije koje se bave ovom delatnošću prvo moraju da budu licencirane od strane CBK-a“, rekao je Staviljeci za Klankosova.tv.

„Nas zanima licenca, ako je firma ima, ako je nema, ne može da uđe“, naglasio je on.

Podsetimo, Centralna Banka Kosova usvojila je nedavno uredbu kojom se praktično ukida dinarski platni promet, te precizira da je evro jedina valuta na Kosovu.

Uredba, kako ponavljaju prištinski zvaničnici, ujedno ima za cilj povećanje finansijskog integriteta i ograničavanje finansiranja nelegalnih aktivnosti, pranja novca, opticaja falsifikovanog novca.

„Insistiranje da se transfer novca preko prelaza vrši i toleriše na tajni način i u kesama, a da se potom distribuira preko neregistrovanih i nelicenciranih kancelarija – ne samo da liči na ideju iz 19. veka, već ima za cilj da zadrži građane u nezakonitosti i stalnoj zavisnosti od istih agenata za nekretnine“, kazao je još 18. januara zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.