Srpska demokratija poziva EU da osnuje Fond na Kosovu

Foto: Kontakt Plus

Srpska demokratija pozvala je Evropsku uniju (EU) da osnuje Fond na Kosovu i da on bude na snazi sve do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Centralna banka Kosova (CBK) donela je uredbu da se od 1. februara gotovinska plaćanja i platne transakcije obavljaju isključivo u evrima, uz prelazni period za građane, kako bi se, kako su naveli, prilagodili izmenama.

Ova odluka izazvala je zabrinutost Srba na Kosovu, koji plate, penzije, socijalna davanja iz Srbije primaju u dinarima.

Zbog brojnih administrativnih problema koji sprečavaju tranziciju srpskog platnog prometa, kao i funkcionisanje institucija u okviru kosovskog platnog prometa, u otvorenom pismu EU i specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, Srpska demokratija pozvala je EU da osnuje Fond na Kosovu.

„Po ovom modelu, Srbija bi Evropskoj uniji uplaćivala finansijska sredstva za penzije, socijalnu zaštitu, plate i projekte namenjene građanima. Nakon toga, Evropska unija bi u svoj fond registrovan na Kosovu uplaćivala ova sredstva radi finansiranja srpskih sredina na Kosovu. Iz ovog bi se fonda plate, penzije i sve gorenavedeno uplaćivalo građanima“, predlaže Srpska demokratija.

S obzirom na to da su donacije iz Evropske unije oslobođene poreza, dodaje se, „na taj način će se izbeći duplo oporezivanje naših građana, kao i moguće opstrukcije od strane zvanične Prištine“.

„Ovim bi građani bili pošteđeni eventualnih optužnica za teška krivična dela poput utaje poreza, kršenja ustavnog poretka Kosova, terorizma, i tako dalje.“

Time bi, navode dalje, građani izbegli odlazak u Rašku i druge gradove Srbije radi podizanja novca i konverzije dinara u evro.

„Takođe, tako bismo spasili mnoge invalide i građane koji primaju socijalna davanja, a koji ne bi mogli da priušte putovanje zbog troškova i fizičke nemogućnosti“, kaže se u pismu.

Srpska demokratija predlaže da ovaj model Fonda Evropske unije bude na snazi sve do formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), koja je garantovana Briselskim sporazumom i Ohridskim sporazumom, „gde je jasno definisan model finansiranja srpskih sredina na Kosovu“.

Apeluju na Evropsku uniju i Lajčaka da ovaj predlog „uzmu u ozbiljno razmatranje“ i „da spreče nastajanje štete većih razmera“.

„Na primer, na terenu smo imali oduzimanje penzija i socijalnih davanja u Goraždevcu, u iznosu od 4.000.000 dinara. Pored toga, brojni građani su nam se požalili da ne mogu da podignu više od 4.000 dinara od svojih zarada sa svojih registrovanih računa“, tvrdi se u pismu.

„Smatramo da je ovaj model jedino realno rešenje za izlazak iz krize prouzrokovane nedavnom odlukom Centralne banke Kosova“, ističe se u pismu.

Podsećaju da su lično ustanovili na terenu i predstavili javnosti da građani ne mogu biti isplaćeni od strane Srbije u bankama registrovanim na Kosovu.

Ukazuju da u sve ove ugrožene grupe stanovništva spadaju ljudi kojima je hitno potrebno lečenje, mladi kojima je hitno potrebno obrazovanje, stari kojima je hitno potrebna nega i svi građani kojima se mora obezbediti osnov egzistencije.

„Očekujemo od Evropske unije da iznađe hitno rešenje jer je upravo Evropska unija garant Briselskog sporazuma“, poručuju iz Srpske demokratije.