Šefica UNMIK-a na sednici SB UN o dinaru, Banjskoj i izborima na severu

Karolin Zijade ( Foto Printskrin)

Šefica misije UNMIK-a na Kosovu Karolina Zijade istakla je da su izbori na severu Kosova, ali i sukobi 29. maja kada su povređeni civili i vojnici KFOR-a, te sukob u Banjskoj bili ozbiljna prepreka u implementaciji ranije dogovorenih sporazuma Beograda i Prištine.

Zijade je podsetila na ranije prihvaćene sporazume, u Briselu i Ohridu, navevši da su naknadni događaji, poput izbora u četiri opštine na severu Kosova, sukobi 29. maja kada su povređeni civili i 93 člana KFOR-a, kao i incident u Banjskoj koji je i dalje pod istragom bili su ozbiljne prepreke u implementaciji sporazuma.

Ona je ukazala da uprkos napretku u oblasti taablica, energetike, dokumenata i učešću kosovskih Srba u pokretanju referenduma za smenu gradonačelnika jednsotrane akcije po pitanjima koje su deo dijaloga i sporazuma su povod za zabrinutost, bez obzira koja strana ih pokreće i bez obzira na opravdanja za ista.

Ona je napomenula da je od 1999. godine dinar valuta za platni promet, te da je desetine hiljada pojedinaca ugroženo odlukom Prištine da dinar bude ukinut na Kosovu.

Kosovske vlasti najavile su tranzicioni period koji će biti praćen kampanjom za komunikaciju, ali time nisu rešeni svi problemi jer je kamion sa dinarom sprečen da pređe administrativni prelaz, a takođe je konfiskovana veća suma dinara u opštini Peć, navela je ona, rekavši da bi ovaj problem trebalo rešiti unutar procesa dijaloga.

Postupci, bez obzira na zakonitost i opravdanost, moraju da uzmu u obzir posledice po stanovnitšvo jer se u suprotnom smanjuje mogućnost mira u svim zajednicama na Kosovu, rekla je Zijade.

Ona je govorila i o akciji Kosovske policije, odnosno upadima u privremene organe na Kosovu.

Rekla je i da je tokom prethodne akcije jedino ekipa srpskoj medijskog portala pretresena.

Napomenula je važnost vladavine prava, kao i dijalog pod okriljem Brisela.

Sednici prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Na zahtev misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama, danas u 21 čas počela je se vanredna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o skorašnjim potezima kosovske vlasti, za koje se u zahtevu navodi da su “u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN.”