Derikravić ponovo najavio da stupa u štrajk glađu – traži da mu PAK vrati više od 310.000 evra – „nezakonito naplaćen PDV“

Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Bivši vlasnik kablovskog operatora – Lika d.o.o iz Zvečana, Žarko Derikravić ponovo je najavio da će započeti štrajk glađu i to ovog ponedeljka, zbog toga što mu je Poreska administracija još pre dve godine navodno oduzela više od 310.000 evra na nezakonit način, a što ova institucija demantuje.

Žarko Derikravić bivši je vlasnik kompanije Lika d.o.o. – kablovskog operatora iz Zvečana. Firma je poslovala od 2013. zaključno sa 10. decembrom 2019. godine kada je potpisan ugovor o prenosu sto odsto vlasništva na firmu MTS d.o.o. za 1.200.000 evra.

Međutim, prema navodima Derikravića, Poreska administracija Kosova je 6. aprila 2022. godine, navodno bez ikakvog pisanog obaveštenja, povukla novac sa žiro računa, uračunala porez na dodatu vrednost (PDV) i kapitalnu dobit u iznosu od 313.000 evra, a tek nakon dva meseca ga obavestila o tome.

On, kao i njegov zastupnik Haljilj Voca, tvrde da je novac povučen sa računa nelegalno, zbog toga što je prodaja deonica finansijska transakcija koja je oslobođena PDV-a, te da je Poreska administracija u Mitrovici izvršila krivično delo.

Krajem januara stigla je najava da će Derikravić stupiti u štrajk glađu ispred Poreske administracije u južnom delu Kosovske Mitrovice, s ciljem da mu se vrati novac.

Najavio je i mogućnost da ne stupi u štrajk glađu, ali je istu uslovio sastankom sa direktorom Poreske administracije u ovom gradu, što se u međuvremenu i dogodilo.

Osvrnuvši se na ovaj sastanak koji je održan 31. januara, Derikravić u novom saopštenju poručuje da mu je tada ponovo prenet stav ove institucije – da je uzimanje novca na konto PDV-a izvršeno u skladu sa zakonom.

„Tog dana direktor Besim Haljiljaj (Halilaj) iz Poreske službe u Kosovskoj Mitrovici mi je uputio mejl – ‘ČEKAM TE U 11:00 ČASOVA, ALI SAMO TEBE’. Ovim sam bio prisiljen da uđem na sastanak sam, bez mog zastupnika i ovlašćenog lica Haljilj Voce. Ovim postupkom Poreska služba mi ne dozvoljava da budem zaštićen zakonski i da ja imam pravo na ovlašćeno lice po mom izboru i poverenju“, navodi Derikravić.

Ja se pitam ko je od Albanaca platio PDV na prodaju udela? Nisu platili ni VGN NET D.O.O, niti HERC D.O.O. Neka nam samo neko da isti slučaj, barem jedan, na prodaju udela – akcija i gde je uračunat PDV

Navode Derikravića potom je u izjavi za KoSSev demantovao direktor Poreske administracije u Mitrovici. Naglasio je da nije reč o jedinstvenom slučaju, te da ova institucija „nije učinila nepravdu“ Derikraviću.

Potom je, međutim, takođe u izjavi za KoSSev, usledio demantij navoda direktora Poreske administracije od strane zastupnika Derikravića, Voce Haljiljja.

 

Uprkos tome što sastanak nije urodio plodom, Derikravić je tada odložio štrajk glađu, uz najavu da će se obratiti i centralnoj direkciji Poreske administracije u Prištini.

„Nakon toga, ja sam se obratio sa zahtevom za sastanak sa direktorom Poreske službe, Iljirom Murtezajem i zamenikom Njazijem Aslanijem i do dan danas nisam primio nikakav odgovor da će me primiti. Obratio sam se svim direktorima poreske službe PAK-a jer se moj zastupnik ne može obratiti njima zato što je protiv njega podigao optužnicu direktor PAK-a u Mitrovici, jer me brani i zastupa u slučaju PAK-a porodicu Derikravić“, tvrdi dalje.

Derkikravić na kraju navodi da je uveren da je Poreska služba Kosova prekoračila zakon, ali i da neće da vrati njegov slučaj na razmatranje.

„Njima ne odgovara to što nisam albanske nacionalnosti. Tim povodom su načinili diskriminaciju pošto je ovo, smatram, urađeno nametnuto i politički“, kazao je.

Zbog toga se, dodaje, odlučio da stupi u štrajk glađu.

„Dame i gospodo, ja sam odlučio da dana 12. 02. 2024. godine u Zvečanu sa adresom Nikole Tesle br. 1 stupim u štrajk glađu u znak nezadovoljstva zbog mog materijalnog stanja u kojem se nalazim i mojih zakonskih prava“, navodi.

Ujedno je saopštio da je uputio pismo direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću.

„Do daljnjeg ne idem ni na jedan sastanak bez mog zastupnika gospodina Haljilja Voce“, dodaje Derikravić, navodeći da će on biti ujedno ovlašćen da nakon stupanja u štrajk odgovara na sva pitanja u vezi sa njegovim slučajem.