Kancelarija za KiM: Ponovo zaustavljena pošiljka dinara na Jarinju

Prelaz Jarinje (Foto: arhiva Kim)

Na prelazu Jarinje zabranjen je prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike, saopšteno je iz Kancelarije za Кosovo i Metohiju.

Iz ove Kancelarije tvrde da su kosovski policajci pokazali “osionost i grubost” prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije “Henderson”, a zatim ih oterali uz pretnju hapšenjem.

“Time je Кurti jasno poručio da takozvani prelazni period je čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara”.

Kako navode novac je poslat prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama, “a koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija “Henderson” i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali je ulaz dinara zabranjen”.

“Apelujemo ponovo na međunarodnu zajednicu da dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara, jer očigledno eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Кurti dobijao poslednjih dana nisu delotvorne”.

Prethodna pošiljka dinara je bila blokirana 7. februara na istom prelazu, kako su rekli tada iz NBS bez objašnjenja i odbijenice.