Parastos stradalima u Livadicama: Tuga, bol, ogorčenost i nepravda

Prijatelji i porodica odali poštu stradaloj Mirjani Dragović (Foto Kim)

Pomen žrtvama napada na autobus Niš ekspresa u Livadicama služen je danas u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, a potom su se porodica i prijatelji okupili na grobu ubijene Mirjane Dragović i odali joj poštu.

Gordana Đorić, jedna od preživelih u autobusu Niš-Ekspresa u kojem je život izgubilo 12 osoba srpske nacionalnosti, rekla je nakon pomena u crkvi da će sećanje na tragediju ostati duboko urezano. Kaže i da 23 godine nakon tog događaja oseća gorčinu jer „počinioci nisu dobili zasluženu kaznu“.

„Za nas ne postoji pravda od strane međunarodne zajednice, kao ni kosovskih institucija koji treba da pronađu i kazne te koji su učinili taj zločin. Mnogo je naših stradalo a strada i danas i trunu u zatvorima ni krivi, ni dužni na osnovu dva svedoka“, dodala je ona.

Jelena Dragović Stojanović, sestra stradale Mirjane Dragović kazala je da je bitno da stradale ne zaboravimo, ali je navela da je svaki dan nova borba.

„Često se pitam koliko smo trpeljiv narod i koliko možemo da izdržimo na sebi, jedino što mi daje odgovor jeste neka vera i nada. Još uvek ne znam odakle nam toliko srce da računamo da ćemo da ostanemo ovde ali je jedno sigurno da nećemo da zaboravimo moju Mirjanu, sve one koji su ubijeni, oteti i stradali na Kosovu nećemo dozvoliti da se zaborave“, navela je ona.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu da je ubistvo Srba u Livadicama teroristički napad, sličan onima u Americi, Parizu, Londonu, Madridu.

„Za razliku od tih terorističkih napada koje je osudio ceo svet, cela međunarodna zajednica gde su bezbednosne snage i ceo svet digao da traži te teroriste, mi i dalje očekujemo pravdu, 23 godine posle tog terorističkog akta“, kazao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.

Napadači na autobuse u Livadicama nisu poznati. Jedini osumnjičeni Fljorim Ejupi oslobođen je optužbi od strane Vrhovnog suda iako je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

„U slučaju Livadice imali smo identifikovanog izvršioca koji je identifikovan na osnovu opuška, DNK uzorka. To je najsigurniji način identifikacije. Ovo je prvi predmet koji se tako gnusno završava a da nije vraćen. Ja razumem da neke stvari nisu bile rasvetljene u prvom stepenu ali da Vrhovni sud prenebegne sve ono što je rađeno i donese oslobađajuću presudu, ja ne mogu da kažem da je tu uključena pravda i pravosuđe, već nečije htenje“, obrazložio je Živojin Jokanović, advokat porodica žrtava u to vreme.

Iz Kancelarije za KiM pozivaju međunarodnu zajednicu i relevantne kosovske institucije da ponovo pokrenu ovaj slučaj. Istovremeno poručuju da ovaj zločin neće biti zaboravljen.

„Mi nećemo zaboraviti, mi nećemo oprostiti, mi ćemo i dalje svake godine obeležavati žrtve terorističkog napada na autobus Niš ekspresa u Livadicama, na naše poginule braću i sestre ali zahtevamo pravdu“, kazao je Popović.

U eksploziji u Livadicama živote su izgubili Živana Tokić, Slobodan i Nenad Stojanović, Sunčica Pejčić, Mirjana Dragović, Milinko Кragović, Veljko Stakić, Dragan Vukotić, Lazar Milkić, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, a povređeno je četrdeset troje raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice iz Niša u Gračanicu.

Obeležavanje godišnjice stradalim Srbima organizovala je Eparhija raško-prizrenska i Kulturno-prosvetna zajednica a pomenu su prisustvovali lokalni zvaničnici među kojima su i predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik PO Novak Živić.