Osmani sa predstavnicima EU, Francuske, Italije, Nemačke: Važno da se ne traži ukidanje uredbe i da se radi na tranzicionom planu za implementaciju

(Foto: Predsedništvo Kosova)

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, ugostila je danas šefa Kancelarije EU na Kosovu, Tomaša Sunjoga, ambasadora Francuske, Olivijea Geroa, ambasadora Italije, Antonela De Riua i zamenika ambasadora Nemačke, Matijasa Konrada. Još jednom je pozvala da se radi na tranzicionom planu za implementaciju Uredbe CBK, odnosno da se ne poziva za njeno ukidanje.

Iz kosovskog predsedništva poručuju da se razgovaralo o aktuelnim dešavanjima u oblasti politike i bezbednosti.

A tu su se dotakli pitanja održavanja lokalnih izbora na Severu Kosova.

Iako su peticije za smenu aktuelnih gradonačelnika podnete Centralnoj izbornoj komisiji na proveru još krajem januara meseca, Osmani danas poručuje da se nada da će ova institucija sprovesti sve neophodne procedure.

„Gospođa predsednica je ponovila da je pravo da putem peticije zahtevaju smenu predsednika pravo koje pripada građanima i da sada očekuje da će sve neophodne procedure sprovesti u skladu sa zakonom i administrativnim uputstvom“, navodi se u saopštenju.

I dok se hvali naporima kosovskih institucija za normalizaciju situacije na Severu, Osmani je ambasadorima ukazala na, kako tvrdi, „hitnu potrebu“ da se ukinu mere Evropske unije protiv Kosova koje su, tvrdi, „nepravedne i stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu“.

Ukinite mere Kosovu, Srbija nije odgovarala za dešavanja u Zvečanu i Banjskoj

Tvrdi i da je Kosovo preduzelo konkretne korake „u skladu sa dogovorenim planom za ovo pitanje“, bez navođenja i koji su to koraci u pitanju.

„Ukidanje mera stvorilo bi mnogo pozitivniju atmosferu za nastavak principijelnog dijaloga gde bi obe strane bile ravnopravno tretirane“, poručuje Osmani.

I dok hvali Prištinu, kritikuje Beograd.

„Srbija, nažalost, nije odgovarala za podsticanje napada na vojnike KFOR-a u maju, kao ni za agresiju na Kosovo u septembru prošle godine“, poručuje Osmani.

Ovakva situacija, takođe ponavlja kosovska predsednica, „može da podstakne Srbiju da pojača svoje destabilizujuće delovanje u regionu“.

Nemojte da tražite ukidanje Uredbe

Na ovom sastanku razgovaralo se i o pitanju implementacije Uredbe Centralne Banke Kosova.

„Važno je da se ne traži da se ova uredba ukine, već da se jednostavno radi na tranzicionom planu za njenu implementaciju, koji takođe uzma u obzir brige svih građana na koje takva odluka može da utiče“, poručila je Osmani.

I dok Osmani „potencira značaj primene Ustava u svakom kutku Kosova“, ujedno poručuje:

„Da je uspeh u ovom pravcu vezan i za nivo saradnje sa našim saveznicima koji su uvek bili najsnažniji pobornici nezavisnosti, suvereniteta i bezbednosti naše države“.

Vjosa Osmani je i u prethodnim danima pozivala kosovske institucije da sarađuju sa međunarodnom zajednicom u vezi sa načinom primene Uredbe CBK-a.

„Sve što smo postigli u ovoj zemlji je rezutat saradnje sa našim međunarodnim partnerima. Naravno, kada god se ovakve odluke donose od strane naših institucija postoji osetljivost – kako će to uticati na manjine“, kazala je nedavno Osmani.

Međunarodna zajednica već danima poziva Prištinu da osim odlaganja primene Uredbe centralne banke Kosova kojom se dinar isključuje iz platnog prometa, omogući Beogradu da nastavi da doprema novac namenjen za isplate plata, penzija i drugih davanja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Predstavnici kosovske vlade su pristali na to da umesto odlaganja primene uredbe uvedu tromesečni prelazni period, uz sprovođenje kampanje s ciljem informisanja stanovništva o novim pravilima.

Sa druge strane, ne pristaju da se nastavi sa višegodišnjom praksom transporta novca iz Beograda, odnosno, kako navode, da se „pare unose u vrećama preko prelaza“, te traže da Centralna Banka Kosova i Narodna Banka Srbije postignu dogovor i da se novac uplaćuje na račune korisnika u evrima.

Još jedan poziv kosovske predsednice na saradnju za Zapadom povodom primene Uredbe stiže u danu kada je zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi najavio da će kosovska vlada izaći sa 10 mera kako bi se olakšao uticaj novog propisa koji je svakako izazvao poteškoće kod građana koji primaju davanja iz Srbije.