Zvaničnici Vlade Kosova i dalje targetiraju predstavnike civilnog društva

Zamenik ombudsmana i predstavnici srpskih NVO i medija sa ambasadorima zemlja članica Kvinte i šefom delegacije EU na Kosovu (Foto: X@GermanAmbKOS)

Imajući u vidu da premijer Aljbin Kurti sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima savremene istorije Kosova, pozivamo ga da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstuisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri, saopštili su predstavnici nekoliko srpskih organizacija civilnog društa koji su nedavno boravili u Briselu.

„Targetiranjem predstavnika civilnog društva, pojedini zvaničnici u Vladi Kosova pokazuju svoju averziju prema konstruktivnoj kritici i nespremnost da se uključe u dijalog“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima koje su potpisali Jovana Radosavljević iz Nove društvene incijative, Dragiša Mijačić iz InTER-a i Miodrag Milićević iz NVO Aktiv.

„Optužbe da smo ‘Vučićevi milioneri propagandisti’, da primamo instrukcije od Vučića ili bilo koga drugog su najgnusnija laž koja je osmišljena da nas zaplaši, izloži javnom linču i onemogući dalju saradnju sa partnerima iz različitih etničkih zajednica na Kosovu“, navedeno je.

Članovi OCD-a su naveli da ih targetiraju i pristalice na Kosovu vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje i podsetili da njihove organizacije pojedinačno i zajedno godinama rade na izgradnji mostova između Albanaca i Srba, pomirenja i međuetničke tolerancije na Kosovu.

„U svojim aktivnostima uvek smo se zalagali za mir i javno osuđivali sve vidove nasilja na Kosovu, bilo da dolaze od pripadnika srpske zajednice ili od strane kosovskih bezbednosnih struktura. Rezultati našeg rada su nadaleko poznati javnosti i na njih smo izrazito ponosni“, navedeno je.

Dodali su da njihove organizacije aktivno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije što je, između ostalog, bio razlog njihove posete Briselu.

„Tokom posete Briselu izneli smo rezultate analiza i stavove koje skoro svakodnevno iznosimo u javnosti, a tiču se zabrinjavajuće situacije u kojoj se nalazi srpska zajednica na Kosovu. Toga su svesni i predstavnici Evropske unije i zemalja članica, što smo imali prilike da čujemo u Briselu“.

Predstavnici OCD su naglasili da je rad ovih organizacija u skladu sa zakonima Kosova i nezavisan u odnosu na bilo koje državne strukture, bilo da dolaze iz Prištine, Beograda ili iz nekog drugog centra.