Lajčak jeste zvao Beograd i Prištinu na sastanak o dinaru: „Optužbe Bisljimija neprihvatljive“

Peter Stano (Foto: N1)

Portaprol Evropske unije Peter Stano potvrdio je za N1 da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak uputio poziv Beogradu i Prištini na sastanak 27. februara u Briselu, kako bi se raspravljalo o odluci Centralne banke Kosova da ukine korišćenje dinara.

Stano je u pisanoj izjavi za N1 podsetio da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, prošlog vikenda u Minhenu, o ukidanju dinara razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Na osnovu tih susreta, specijalni predstavnik EU Lajčak je pozvao dve strane da dođu u Brisel u utorak, 27. februara“, naveo je Stano.

Podsetimo, zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi juče je saopštio da je „iz Brisela dostavljen zahtev za sastanak Kosova i Srbije sledeće nedelje“ povodom zabrane platnog prometa u dinarima, ali da neće otići jer „pitanje dinara nije deo dijaloga“.

Stano je u vezi sa tim naveo da EU obično ne komentariše prepisku sa partnerima, ali ističe da u pozivnom pismu Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo i Srbiju i da je to prepušteno stranama.

„Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu. Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti trud umesto da neprimereno i neosnovano optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je neprihvatljivo“, podvukao je portparol EU.

Stano je istakao da odluka Centralne banke Kosova koja je, kako je podsetio, imala za cilj da poveća transparentnost finansijskih tokova, da obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja, takođe ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova, posebno na finansijsku podršku koju dobijaju iz Srbije.

„Odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, a posebno negativno utiče na škole i bolnice“, upozorio je Stano.

Podsetimo, Centralna banka donela je odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime se ukida srpski dinar. Ovu odluku, koja je stupila na snagu 1. februara, prethodnih dana su kritikovale i druge zapadne zemlje uz zahtev da se odloži njena primena.

Pripadnici srpske zajednice u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije, a međunarodna zajednica je upozorila da bi odluka Kosova o njegovom ukidanju mogla da podigne i etničke tenzije.

Stano je za N1 podsetio da su EU i njene države članice bile vrlo jasne u reakciji na, kako je naveo, kontraproduktivnu odluku Prištine, poručivši da se ovim pitanjem treba baviti u okviru dijaloga u Briselu.

„Na kraju, još jednom želimo da ponovimo da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Kosova i Srbije. To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata“, naveo je.

Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja, upozorio je Stano, samo dodatno udaljavaju Kosovo od njegove evropske perspektive.