Gračanica: Protest zdravstvenih radnika ispred Pošte zbog zabrane upotrebe dinara

Protest ispred Pošte u Gračanici (Foto Kim)

Odluka vlade Kosova o zabrani upotebe dinara pogađa sve ustanove koje finansira Republika Srbija. Zdravstveni radnici koji su danas protestvovali  poručili su da su zabrinuti kako za svoju, tako i za egzistenciju pacijenata.

„Znate i sami da određeni pacijenti moraju da plaćaju participaciju za neke usluge. Sada kada je zabrana dinara, sve to dovodi u opasnost pružanje zdravstvene zaštite, dovodi u pitanje našu egzistenciju, naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Da ne govorim o ljudima koji primaju ostale dodatke, poput minimalca, oni će sada morati, ne samo da prelaze tih dodatnih 160 km da bi podigli svoja primanja, već će morati da daju dobar deo svojih zarada da bi se organizovali i otišli do prvih ekspozitura gde mogu da podignu svoje zarade“, rekao je doktor Doma zdravlja u Gračnici Dalibor Stojanović.

Pedijatar Zorica Jovanić navela je da je potrebno da se Srbi i Albanci dogovore da bi živeli u miru jedni pored drugih, ako ne mogu da žive zajedno.

„Mi primamo platu od naše države u dinarima, ali mi ćemo se nekako i snaći i podići te pare i prebaciti u evrima. Ali šta sa onim ljudima koji su ovde, koji nemaju mogućnosti kao mi da odu, uzmu i da se vrate. Ostavljeni su na cedilu. Niko nas ne čuje, a u stvari je sve to perfidna igra, suptilna igra velikih, a mi smo mali i mi ne možemo ništa i to je problem“, rekla je Jovanić.

Specijalista intenzivne zdravstvene nege Vladimir Petković izjavio je da i pored otežanog funkcionisanja zdravstvenih ustanova usled neadekvatnokg snabdevanja lekovima, potrošnim sanitetskim materijalom i medicinskom opremom, lekari se trude da pacijentima pruže što bolju negu.

„I ovaj potez administracije iz Prištine otežava, ne samo naš rad, kao zdravstvenih radnika, nego je pre svega naša zabrinutost veća zbog toga što su ovim potezom pre svega ugroženi naši pacijenti. Među njima ima puno starih osoba, bolesnih, iznemoglih, polupokretnih ili nepokretnih koji nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da podignu svoje penzije ili socijalna davanja, pa kako će onda uspeti da se prehrane, kako će otići da kupe lekove, kojih nažalost nema dovoljno u zdravstvenim ustanovima“, rekao je Petković.

Radnici domova zdravlja, ambulanti i bolnica u Gračanici i Lapljem Selu danas su pokušali podići svoje plate na bankomatu ispred Pošte, ali sredstava ponovno nisu bila dostupna.

Podsetimo, Centralna banka Kosova saopštila je u sredu, 17. januara, da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu – evro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, srpski dinar neće moći da se koristi.