Eparhija raško-prizrenska osudila današnji incident u Prizrenu

(Foto:Eparhija raško-prizrenska)

Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem povodom incidenta koji se danas dogodio u centru Prizrena. Prilikom ovog incidenta napadnuta je verbalno grupa hodočasnika a zatim je sveštenik fizički napadnut. U saopštenju stoji da Eparhija osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati.

,,Jutros se oko 8.45 časova u centru Prizrena, ispred hotela Teranda, dogodio incident kada je jedan kosovski Albanac okačio zastavu OVK na prednji deo autobusa, a zatim krenuo da verbalno provocira hodočasnike iz centralne Srbije”, – stoji u saopštenju.

Eparhija dodaje i da su vernici nakon incidenta redovno učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena.

,,Hodočasnici su došli u Prizren autobusom vranjskih registracija da bi bili na Svetoj Liturgiji i da posle obiđu prizrenske svetinje. U trenutku kada je prizrenski sveštenik J.R. prišao autobusu da dočeka poklonike i savetovao ih da ne nasedaju na provokacije, pomenuto lice fizički je nasrnulo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku. Odmah su pritekli u pomoć jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac, nakon čega je nasilnik pobegao sa svojim vozilom. Ovaj incident dogodio se na očigled hodočasnika. Posle incidenta vernici su redovno učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena”, – dodaje Eparhija raško-prizrenska.

Takođe u saopštenju stoji i to da je potparol Kosovske policije za region Prizren Šaćir Bitići zvanično izjavio danas za medije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 sati.

Eparhija je osudila ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izrazila nadu da se u budućnosti slične stvari neće ponavljati.

,,Eparhija raško-prizrenska osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada”. – stoji u saopštenju.