Bisljimi na godišnjicu prihvatanja Evropskog sporazuma: Srbija ga odbija i koči napredak na putu ka punoj normalizaciji odnosa

Foto: FONET TV
Foto: FONET TV

„I dalje bez implementacije Osnovnog sporazuma i Ohridskog implementacionog aneksa“, poručio je na današnju godišnjicu zamenik kosovskog premijera i šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi. Srbiju optužuje da krši sporazum i da ga je zapravo odbila.

„Onda kada treba da budemo na pravom putu ka punoj i bezuslovnoj primeni Briselskog sporazuma, obeležavamo godinu dana od dana njegovog dogovora, a Srbija i dalje odbija da potpiše i primeni sporazum. Umesto toga, tokom ovog jednogodišnjeg perioda suočili smo se sa kršenjima Srbije, njenom eskalacijom na terenu, usmenim i zvaničnim odbijanjem sporazuma i kontinuiranim destruktivnim pristupom“, saopštio je Biljimi.

Tvrdi da je sada Evropski sporazum javno nuđen pet puta, ali da je odbijen: 27. februara u Briselu, 18. marta u Ohridu, 14. septembra u Briselu, 26. oktobra u Briselu i 8. februara u Njujorku.

Priština, na čelu sa Bisljimijem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem – redovno ističe poziv Srbiji da potpiše sporazum, te da će jedino takav biti validan za kosovsku stranu.

„Pored toga, Srbija je prekršila osam delova Osnovnog sporazuma, njegovu preambulu i majku implementacionog aneksa“, naglasio je.

On je, štaviše, u optužbama otišao i korak dalje.

„Posle dogovora Brisela i Ohrida, ucenjivali su i pretili kosovskim Srbima da neće učestvovati na aprilskim lokalnim izborima, mesec dana kasnije napali su naše institucije, KFOR i novinare, kidnapovali tri policajca na našoj teritoriji, napali sever naše države 24. septembra kao čin agresije na Banjsku, prišla je vojnim trupama oko naše granice i kao jasnu i otvorenu pretnju izjavila da neće priznati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo, i zvanično pismeno potvrdila odbacivanje Briselskog sporazuma kroz pismo premijerke Brnabić u decembru“.

Bisljimi navodi da je time Srbija za samo godinu dana dokazala da „snažno koči napredak na putu ka punoj normalizaciji odnosa i uzajamnog priznavanja“.

I dok, sa druge strane, pohvaljuje svoju stranu, još jednom spominje „plan redosleda“, odnosno slaganja, čime se prištinska strana bori protiv zahteva da je potrebno da se uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom pre nego Srbija primeni ostale odrednice sporazuma.

„Kosovo, sa svoje strane, ostaje konstruktivno i posvećeno ovom putu, uz punu, bezuslovnu ispravnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju, kroz izbalansirani plan redosleda između strana. Briselski sporazum i njegov implementacioni aneks treba da budu implementirani što je pre moguće. Regionu je potreban razvoj i prosperitet, harmonija i dobrosusedski odnosi među svim državama regiona“, poručio je Bisljimi.

Sumirao je poslednjih godinu dana od kada su Beograd i Priština prihvatile Sporazum o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije – 27. februara 2023. godine.

I dok kritikuje Beograd da je za ovih godinu dana prekršio veći deo onoga što je pre tačno godinu dana prihvatio, odbija da danas ode u Brisel, gde je organizovana nova runda dijaloga na kojoj će se, prema najavama, razgovarati o Uredbi Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba dinara. Za sada je poznato da će na ove pregovore iz Prištine otići predstavnik Centralne banke Kosova.