Rode: Barbano u pravu oko sprovođenja odluke Ustavnog suda za Dečane

Foto: Preuzeto sa Koha

Nemački ambasador na Kosovu, Jern Rode, poručuje da je šef misije EULEX – sto posto u pravu kada je u pitanju njegov novi zahtev kosovskim institucijama u vezi sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Đovani Pjetro Barbano sinoć je poručio da je dovođenje u pitanje sudske odluke o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima – dovodi u pitanje vladavinu prava na Kosovu.

Takođe je dodao da odluka Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa.

„Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa, narušavajući vladavinu prava. Odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka“, naveo je Barbano na X mreži.

Ovu njegovu objavu podelio je nemački ambasador u Prištini, uz svoju još jednu poruku podrške kosovskim vlastima u vezi sa tim:

„General Barbano je 100 posto u pravu. Svi prijatelji i partneri pozivaju Kosovo – Samo uradi to“, naveo je Jern Rode.

Osma je godina od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku o zemljištu manastiru Visoki Dečani – povraćaju 24 hektara zemlje iako odluka postoji, ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastar. Svake godine međunarodni zvaničnici na dan donošenja ove odluke u maju podsećaju kosovske vlasti na obavezu, ali ne propuštaju ni drugu priliku da podsete kosovske vlasti na svoju obavezu.

Tako je nemački posrednik za dijalog Beograda i Prištine Manuel Saracin sinoć u intervjuu na TV Kljan Kosova poručio kosovskom premijeru da „mora da preuzme odgovornost i sprovodi odluke“.