Zijade: Dijalog Beograda i Prištine jedini održivi put napred

Foto: UNMIK/X

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Unmika Karolin Zijade istakla je u razgovoru sa izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom da je dijalog Beograda i Prištine jedini održivi put napred.

Karolin Zijade je u objavi na platformi Iks saopštila da je na sastanku sa Manuelom Saracinom, koji je održan u sredu, bilo reči o trenutnoj situaciji u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je navela, na sastanku je istaknuto da je dijalog jedini održivi put napred u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Manuel Saracin je u intervjuu za Kljan Kosova naveo da je agenda dijaloga veoma jasna i da se čini da se strane slažu oko toga o čemu žele da razgovaraju.

Ocenio je da to što političari iz Prištine ne učestvuju na sastancima na kojima se govori o dinaru dovodi do toga da izgledaju „manje suvereno“.

Saracin je poručio da ima mnogo problema kada je reč o uredbi Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba dinara i naglasio da „mere koje su preduzete nisu adekvatne“ i da se primećuju mnogi problemi na terenu za Srbe.

Dodao je da smatra da je cilj da evro bude jedina valuta na Kosovu legitiman, ali je podvukao da „politika ima zadatak da olakša život građanima, a ne da ga otežava“.

Saracin je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju poručio da mora da preuzme odgovornost i sprovodi odluke kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani.