Pič: Dijalog Beograda i Prištine treba da kreira multietničku budućnost

Foto: X

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je u Antaliji da podržava dijalog Beograda i Prištine i da on treba da ide ka tome da kreira multietničku budućnost i međusobno poštovanje.

Pič je, odgovarajući na pitanje novinara Tanjuga, kako bi ovaj dijalog trebalo da izgleda istakao da dobar primer za to Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) kojim je pre 25 godina okončan sukob između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.

,,I to je dobra lekcija za pomirenje. Radi se o ustupcima, radi se o pregovorima, ali pre svega o tome da se nastavi sa dijalogom“. naveo je Pič.

Antalijski diplomatski forum traje tri dana, od 1. do 3. marta, i okuplja gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 lidera država i 73 ministra, kao i 57 međunarodnih predstavnika.

Glavna tema foruma jeste  ,,Unapređenje diplomatije u vremenima previranja”, a kako su organizatori naveli, cilj teme je da pruži zajednički okvir za razmišljanje u potrazi za mirnim izlaskom iz turbulentnog perioda u kojem se ceo svet nalazi.