SNV izražava zabrinutost zbog Vučićevog potpisivanja Deklaracije na Samitu Ukrajine i država Zapadnog Balkana

Sa sastanka u Gračanici (Foto: SNV)

Na nedavno održanoj sednici Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije, koja je bila fokusirana na organizaciona pitanja, istaknuta je i diskusija o nedavno usvojenoj Deklaraciji na Samitu Ukrajine i država Zapadnog Balkana u Tirani.

Kako je saopšteno, SNV je izrazio zabrinutost zbog postupaka Predsednika Republike Srbije, koje ocenjuje kao prelazak ustavnih ovlašćenja u oblasti vođenja spoljne politike, kao posledicu navode da ozbiljne posledice po bezbednost i suverenitet Republike Srbije, posebno Кosova.

“U potpisanoj Deklaraciji, Srbija se pridružuje osudi “agresije” Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava mirnu formulu predsednika Ukrajine, izražava podršku za članstvo Ukrajine u NATO-u i pokazuje spremnost za učešće u istragama i krivičnom gonjenju za navodne ratne zločine”, piše u saopštenju.

SNV naglašava da ovakvim stavovima podrške Ukrajini, Srbija direktno ugrožava podršku Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN na poštovanju Rezolucije 1244, a istovremeno se zabrinjava zbog odsustva zaštite teritorijalnog integriteta Republike Srbije na Кosovu.

SNV, kako dodaju, osuđuje Vučićevo potpisivanje Deklaracije u kojoj je prva potpisnica Vjosa Osmani, predsednica Кosova, ističući to kao de facto priznavanje nezavisnosti ove teritorije.

Takođe pozivaju nadležne državne organe da primene zakonske mere kako bi zaustavili, kako navode, protivustavno i protivzakonito delovanje predsednika Republike Srbije, koje vide kao izdaju nacionalnih i državnih interesa, te dalje ugrožavanje bezbednosti i suvereniteta Republike Srbije.