Đurić nakon fotografije sa Radoičićem: Sa srpskim predstavnicima ostvarujem kontakt, volim da se sretnem i danas

Foto: RKS NEWS/X

„Bio bih razočaran da povodom mog skorašnjeg povratka nije povedena negativna kampanja. Makar i prilično jadna“, oglasio se ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marko Đurić, nakon što je objavljena fotografija na kojoj je u društvu Milana Radoičića.

Ova fotografija pojavila se sinoć na društvenoj mreži „X“, a potom se proširila i na druge mreže. Na njoj se vidi kako Đurić i Radoičić sami sede za stolom u jednom restoranu.

Fotografija je podeljena na nalogu „RKS NEWS“ uz poruku:

„U neočekivanom obrtu, pojavila se fotografija na kojoj se vidi Milan Radoičić, trenutno na INTERPOL-ovoj poternici, u bliskom društvu sa Markom Đurićem. Ovo otvara ozbiljna pitanja o vezama između političkih krugova i pojedinaca traženih za kriminalne aktivnosti“.

Prema navodima pojedinih medija, navodno su uslikani u Srbiji, odnosno u jednom restoranu u Beogradu.

Međutim, nije poznato kada je nastala fotografija ambasadora Srbije u SAD i bivšeg potpredsednika Srpske liste kojem je ova zemlja uvela sankcije zbog korupcije i koji se najverovatnije sada nalazi na INTERPOL-ovoj poternici.

Sa srpskim predstavnicima i dalje ostvarujem kontakt i volim da se sretnem i danas

Na ova pitanja nije odgovorio ni sam Đurić koji se danas oglasio objavom na društvenoj mreži „X“.

Iako nije konkretno spomenuo Radoičića, kao i fotografiju koja je juče objavljena, Đurić je poručio da „nikada nije krio niti se stideo vrlo javnih kontakata koje ima u okviru posla koji obavlja“.

Sa druge strane, kaže da bi bio razočaran da „povodom njegovog skorašnjeg povratka nije povedena negativna kampanja“.

„Nemam nameru da se pravdam Kurtiju i Svećlji niti njihovim botovima i drugim zlonamernima za bilo šta. Sa različitim srpskim predstavnicima sa kojima i dalje ostvarujem redovan kontakt i volim da se sretnem i danas, sastajao sam se mnogo puta“, kaže Đurić.

Sa druge strane, naglašava da se u okviru posla koji obavlja sastajao i sa „brojnim albanskim liderima koji se od domaćeg i međunarodnog pravosuđa terete za neopisive ratne zločine protiv mog naroda“.

To mu je lično „uvek padalo neuporedivo teže“:

„Kao i susreti koje sam morao da imam sa etnonacionalistima Kurtijem i Svećljom koji brutalno gaze osnovna ljudska prava Srba na KiM i imaju nevinu krv na svojim rukama“.

Potom se osvrnuo na one koji „u javnom prostoru vode kampanju protiv sopstvene zemlje“.

„Duže sam odsutan iz dnevne politike, pa mi je po malo začuđujuća strast sa kojom neki u javnom prostoru vode kampanju protiv sopstvene zemlje, misleći da će tako da ostvare političku korist“.

Njima poručuje da ih „očekuju nova velika razočaranja u skoroj budućnosti“.

„Vraćam se uskoro i jedva čekam da se suočim sa svima njima zajedno“, završio je Đurić svoju objavu.

Važna funkcija

Da se Đurić uskoro vraća, nedavno je najavio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Pre mesec dana poručio je iz Njujorka da veruje da će Đurić imati „jednu od veoma važnih funkcija u zemlji“

O tome koja bi to funkcija mogla da bude spekuliše se na društvenim mrežama.

Tako je Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu i stručnjak za Balkan, nakon što je nedavno najavljeno da će dosadašnjoj premijerki Ani Brnabić pripasti funkcija predsednice Narodne Skupštine, poručio u objavi na „X“ da smatra da će Đurić biti novi predsednik Vlade. Za Đurićevo ime su se povezivale i spekulacije za mesto šefa BIA-e i ministra spoljnih poslova.

Od šampanjca u Mitrovici do sastanaka u Beogradu

Kada je reč o susretima Đurića i Radoičića – oni nisu novina. Sadašnji ambasador Srbije u SAD je i u vreme dok je vršio funkciju direktora Kancelarije za KiM redovno viđan u Radoičićevoj blizini, čak i pre nego što je ovaj kontroverzni biznismen sa Severa Kosova postao potpredsednik Srpske liste i nije se javno isturao.

Radoičić je imenovan za potpredsednika ove stranke 2018. godine (nekoliko meseci nakon ubistva Olivera Ivanovića i pošto se njegovo ime počelo vezivati za ovaj slučaj).

U oktobru 2017, nakon lokalnih izbora usnimljen je u centru Kosovske Mitrovice kako zajedno sa Đurićem i čelnicima Srpske liste slavi i otvara šampanjac, dok potom Đurić poziva predsednika Srbije koji čestita na izbornom rezultatu.

Radoičić se potom u više navrata javno sastajao sa Đurićem u Beogradu, zajedno sa drugim predstavnicima Srpske liste.

Radoičić je, međutim, podneo ostavku na mesto potpredsednika stranke nakon što je preuzeo odgovornost za organizaciju napada u Banjskoj 24. septembra prošle godine.

Tada je došlo do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno, a trojica uhapšena.