Gabrijel Eskobar ove nedelje na Kosovu

Foto: KoSSev

Američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, boraviće ove nedelje na Kosovu. 

Eskobar će se sastati sa liderima kosovske vlade, civilnim društvom i predstavnicima Srba sa Kosova, saopštio je Stejt department. Međutim, nisu precizirali kada tačno.

Ova poseta, kako navode, jeste „nastavak kontinuirane podrške“ dijalogu Beograda i Prištine kojim posreduje EU, ali i uticaju novih propisa CBK, odnosno odluke kojom se ukida srpski dinar.

„Specijalni predstavnik će održati sastanke o uticaju novih propisa Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i hitnim koracima kako bi se osiguralo da potrebe građana Kosova budu zadovoljene u potpunosti i bez prekida“.

Eskobar će, pored Kosova posetiti i Belgiju, Austriju i Crnu Goru.

U Beligiji će se sastati sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom ali i drugim zvaničnicima EU i NATO-a.

Oni će, kako se navodi u saopštenju, razgovarati „o naporima za unapređenje reformi koje će doneti trajni mir, stabilnost i prosperitet regionu Zapadnog Balkana“.

Eskobar dolazi u trenutku kada su odnosi SAD-a i Kosova na najnižem nivou.

Podsetimo, iskra koja je dovela do narušavanja, odnosno degradacije odnosa SAD-a i Kosova, bila je uredba Centralne banke Kosova, tj. način primene iste od strane kosovske vlade.

Prošlo je više od mesec dana od kada je nova regulativa stupila na snagu, koja ima za cilj da praktično isključi dinar iz platnog prometa na Kosovu i kojom je već zabranjen nastavak uvoza novca preko prelaza zarad isplata plata, penzija i drugih davanja iz centralne Srbije.

Način primene uredbe, odnosno posledice po korisnike davanja iz Srbije, naišlo je na osudu Zapada, a pre svega Sjedinjenih Američkih Država.

U prethodnom periodu više američkih zvaničnika kritikovalo je poteze Prištine, dok je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan, kazao da je kosovska vlada dovela u pitanje partnerstvo sa SAD zbog načina primene uredbe.

Američki ambasador u Prištini takođe je u više navrata ukazivao na to da su SAD nezadovoljne „kvalitetom partnerstva“ sa aktuelnom kosovskom vladom, navodeći da degradiran odnos ima posledice i implikacije.

Uprkos ovim porukama kosovska vlada odbacuje bilo kakve tvrdnje o degradaciji odnosa Kosova i SAD-a.

„Nije tačno da narušavam odnose sa našim saveznicima“, poruka je kosovskog premijera.