Od danas četiri ekspoziture Banke Poštanska štedionica na prelazima Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare

(Foto: Kancelarija za KiM)

Radi rešavanja problema isplate primanja Srbima sa Kosova u dinarskoj valuti, Banka Poštanska štedionica je tokom vikenda postavila četiri montažne ekspoziture u neposrednoj blizini prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare.

Novopostavljene ekspoziture počinju sa radom od danas. Biće otvorene svakog radnog dana, ali u subotom od 9.00 do 19.00 časova, saopštili su iz Kancelarije za KiM.

U novim montažnim ekspoziturama građani će moći da obave sve bankarske poslove, koje inače redovno obavljaju u svim drugim ekspoziturama. Dodaju da će uvek na raspolaganju biti po dvoje zaposlenih bankarskih službenika.

U ovim ekspoziturama vršiće se isplate plata, penzija, uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu, kao i svi drugi bankarski poslovi.

Svaki objekat opremljen je i bankomatom Poštanske štedionice za podizanje sredstava sa dinarskih računa, a koji će biti na raspolaganju građanima 24 časova sedam dana u nedelji.

Osim montažnih ekspozitura, banka je na ovim lokacijama postavila i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će, ističu, biti u skladu sa potrebama građana.

Montažne ekspoziture postavljene su na najbližim mogućim lokacijama od prelaza sa Kosovom.

„S obzirom na to da je takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo jedino izvodljivo“, dodaju iz Kancelarije.

S druge strane montažne ekspozuture smatraju „privremenim rešenjem“, odnosno „dok se ne pronađe rešenje za normalno funkcionisanje platnog prometa“.

Poštanska štedionica nastavlja da radi na Severu Kosova

Međutim, dodaju da ekspoziture Banke Poštanska Štedionica koje se nalaze na Severu Kosova ostaju aktivne.

Istovremeno ističu da Beograd „neprestano traga za održivim rešenjem“ u vezi funkcionisanja platnog prometa iz Srbije na teritoriji Kosova.

„Srbi koji su pogođeni ovim Kurtijevim antisrpskim merama, neće morati da putuju do ekspozitura u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vranju… kako bi podigli svoja primanja, već će sve svoje prinadležnosti moći da obave u neposrednoj blizini administrativnih prelaza“, navode iz Kancelarije.

Podsetimo, prošlo je više od mesec dana od kada je stupila na snagu nova uredba CBK, koja ima za cilj da praktično isključi dinar iz platnog prometa na Kosovu i kojom je već zabranjen nastavak uvoza novca preko prelaza zarad isplata plata, penzija i drugih davanja iz centralne Srbije.

Usled uvođenja ove zabrane, novac se u ekspoziturama Poštanke štedionice, jedine banke na Kosovu koja posluje sa dinarom, može podići samo u ograničenom dnevnom iznosu – maksimalno do 10.000 dnevno, kako svedoče građani.

To je moguće učiniti samo na šalteru banke, jer bankomati ne rade. Upravo zbog toga oni mlađi odlaze u Rašku i druge gradove centralne Srbije kako bi podigli svoja primanja, a oni stariji, pre svega penzioneri, radije se odlučuju da stoje u dugim redovima ispred Poštanske štedionice.