Mladnović: Raspored jezika na znakovima je morao biti obrnut

Slaviša Mladenović, poverenik za jezike (Foto: Radio Goraždevac)

Poverenik za jezike pri Kabinetu premijera Kosova Slaviša Mladenović reagovao je nakon postavljanja novih topografskih znakova na severu Kosova.

“Zakon o upotrebi jezika predviđa ravnopravnost službenih jezika, ali bi topografski znakovi trebalo u obzir da uzimaju i etnički sastav samih naseljenih mesta. Raspored jezika na ovim znacima je morao biti obrunt”, napisao je Mladenović na Fejsbuku.

Podsetimo, danas su radnici koje je angažovalo kosovsko Ministarstvo za infrastrukturu postavilo nove znakove na severu Kosova koji su na albanskom pa srpskom jeziku. Reagovalo je više stranaka i Kancelarija za Kosovo i Metohiju povodom ovog slučaja ističući da se na ovaj način krši zakon o upotrebi jezika.

Partija kosovskih Srba je upravo najavila da se obratila Kancelariji poverenika za jezike.

“Nadamo se da ni Kancelarija poverenika za jezike u Prištini, kojoj smo se obratili neće ćutati, kao ni međunarodni predstavnici koje ćemo upoznati sa ovim poslednjim martovskim pogromom nad srpskim jezikom, ove Kurtijeve “demokratske” 2024. godine”.

Iz ove partije kažu da su zabrinuti zbog najnovije akcije Vlade Kosova, navodeći da je ovo “obračun sa preostalim Srbima”.