Srpska lista o promeni znakova: Postavili albanizovana imena srpskih mesta

Postavljanje novih saobraćajnih putokaza na severu (Foto print.scr)

Reagujući na postavljanje novih znakova sa natpisima imena na severu Kosova na albanskom i srpskom jeziku, Srpska lista navodi da se ovim postupkom a uklanjanjem znakova ispisanih na ćirilici krše jezička prava i “propisi koje je donela sama Priština”.

“Danas, na severu Кosova i Metohije, protivno sporazumima i propisima koje je donela sama Priština kosovske institucije su na saobraćajnim znakovima ukinule ćirilične nazive srpskih mesta i opština na severu Кosova i Metohije i postavili na prvom mestu albanizovana imena srpskih sela i gradova, a na drugom mestu nazive ispisane latinicom”, navode iz Srpske liste.

Kako navode, “Кurtijev režim još jednom pokazuje da za njega prava srpskog naroda, obaveze iz sporazuma i pravila propisana zakonima koji su u prilog Srbima, nisu od značaja”, navode u saopštenju ističući da čak i najviši pravni akti Kosova garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet.

Kurtija nazivaju ogoljenim nacionalistom i Srbomrzcem, a navode i da se kosovski premijer “produbljuje etničke podele na ovim prostorima, u nadi da će tako steći političke poene i glasove na sledećim izborima”.

Optužuju ga i da je “svojim postupcima zatrovao međuetnički prostor kao niko pre njega”.

“Pozivamo međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo, i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad, te spreče Кurtija i njegovo ludilo da izazove haos, jer mu je to očigledna namera, i da vrati situaciju u pređašnje stanje. Vreme je za delovanje a ne zabrinutosti”, navode u saopštenju.