SNP kritikuje akciju Vlade Kosova u vezi sa uklanjanjem ćiriličnih saobraćajnih znakova na severu

Milija Biševac i Branimir Stojanović u Gračanici (Foto Kim)

“Jučerašnja akcija kosovske Vlade uklanjanja saobraćajnih znakova sa ćiriličkim nazivima na severu Кosova sramotan je deo šireg koncepta i vizije Aljbina Кurtija na kojoj radi za vreme čitave svoje vladavine”, navodi se u saopštenju Srpskog narodnog pokreta povodom postavljanja novih znakova sa natpisima imena na severu Kosova na albanskom i srpskom jeziku.

Kako ističu, taj potez ima za cilj da albanskoj javnosti, kako piše, “baci prašinu u oči” nakon odluke Vlade da pozove na sprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Dečani.

“Onoj istoj javnosti koju deceniju i po radikalizuje protiv Srba i srpskog naroda pa sad ne može da objasni kako je to uradio nešto, što je uzgred budi rečeno obaveza po zakonu, a što nije štetno za Srbe. Sa druge strane to je deo ukupne politike stvaranja atmosfere u kojoj će na ‘njegovom Кosovu’ biti mesta ne za Srbe kakvi jesu već za neke, kao što bi rekao naš poznati pesnik ‘mekovratije’ i ‘bezkičmenije’.”, piše u saopštenju.

Iz Srpskog narodnog pokreta navode da je Kurtijeva poruka “našem narodu i međunarodnoj zajednici je vrlo jasna daću Srbima samo ono što moram i to samo kada moram zbog mojih zahteva prema vama i neću oteti Srbima samo ono što ne mogu“.

Ističu da u procesu formiranja ZSO, ona mora biti „opremljena“ ovlašćenjima i nadležnostima koje, kako stoji u saopštenju, “Кurti ili neko drugi sa sličnom politikom neće moći da ugrozi i onesposobi da vrši svoju osnovnu funkciju, a to je čuvanje srpskog naroda na Кosovu”.