Belo Polje: Sećanje na martovski pogrom i borba za opstanak

Selo Belo Polje, nadomak Peći, u kom je pre rata živelo 300 srpskih porodica je samo godinu dana nakon započetog procesa povratka doživelo martovski pogrom. Dvadeset godina nakon Martovskog pogroma Slađan Pavlović za Radio Goraždevac govori o tome kako je sve počelo i kako se danas živi.

Albanci iz grada dolazili su ka Belom Polju iz svih pravaca. Svi povratnici koji su toga dana bili u selu, njih 34, okupili su se u crkvenom konaku. Napolju je prema ranijim svedočenjima bilo više od pet hiljada ljudi, a povratnike je čuvala policija. Polovinu njih je KFOR uspeo da prebaci u obližnju bazu dok je polovina ostala u crkvenom konaku. Spasli su se u poslednjem trenutku, jedan od napanača je stradao kada je u njega pucala UNMIK policajka, selo je potpuno izgorelo.

“Bio sam sa gupom koja je ostala u konaku. Italijanski KFOR nas je jedva izvukao iz zgrade koja je počela da gori. Dok smo bežali amerikanka iz UNMIK policije je pucala i ubila jednog albanca koji je nožem hteo da napadne povratnike”, kaže za Radio Goraždevac Slađan Pavlović.

Vlada Kosova obnovila je kuće povratnika nakon martovskog nasilja 2004-te godine. Međutim, oni Srbi koji i danas žive ovde kažu da povratak u ovom selu nikada nije zaživeo. Prodaja imovine je postajala sve češća. Iako je nekada ovo bilo etnički srpsko selo, danas su u Belom Polju Albanci većina.

Slađan Pavlović kaže da se u Belom Polju danas živi kao i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu.

“Primam penziju i povratničku pomoć. Već dva meseca ne mogu svoj novac da podignem ovde, bio sam jednom do Raške da podignem novac. Odem do Goraždevca ima autobus u 6:30 platim i putujem do Raške. Sve ostalo nije problem, ne živi se loše”, kaže Slađan Pavlović za Radio Goraždevac.

Martovsko nasilje uticalo je na proces povratka u selo Belo Polje, u kome su sve novoizgrađene kuće i Crkva vavedenja presvete Bogorodice uništene i spaljene.  Iako je Vlada Kosova nakon marta 2004. godine ponovo obnovila povratničke kuće i naglo opala zainteresovanost za povratkom.

“Vidite, meni kuća još uvek nije napravljena. Ja trenutno živim u stričevoj kući jer moja nikada nije napravljena”, kaže Pavlović.

On dodaje da ukupna primanja koja ima iznose oko 200 evra što nije dovoljno za život i da mu veoma često pomaže manastir Visoki Dečani.

“Živim od tih primanja ali mi mnogo pomaže i manastir Visoki Dečani. Donose mi drva za ogrev, a veoma često i hranu. Jedino mi Dečane pomaže”, kaže Pavlović za Radio Goraždevac.

U Belom Polju danas živi nešto manje od 15 Srba povratnika, među kojima ima dece i mladih.