Petković: Istakli smo šta otežava opstanak Srba na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto: Tanjug)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je tokom trilateralnog sastanka u Briselu srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na Kosovu.

Petković je, prenosi Insajder pisanje Tanjuga, nakon sastanka koji je trajao skoro 3,5 sata rekao da je do direktnog razgovora došlo jer na tome insistira srpska strana.

Prema njegovim rečima prva stvar na kojoj su insistirali bilo je formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, a drugo važno pitanje je pitanje dinara obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.

On je rekao da je na sastanku istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, uključujući sve nasilne poteze obzirom i embargo na srpsku robu koji traje devet meseci.

„Razgovarali smo i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i naše institucije“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, za srpsku stranu ključno je formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rešava finansiranje naših institucija predviđeno dogovorom.

„Bisljimi je insistirao na nekoj optimizaciji Ohridskog sporazuma, mi o formiranju ZSO, jer su na to potpis stavili i Beograd i Priština i EU. Vidite šta se dešava kada nema ZSO. Da ne govorimo da Srbi napuštaju KiM, šta se radi po pitanju izbora na severu. O svemu smo detaljno govorili i da rešenja moraju da se rešavaju kroz dijalog“, rekao je on.

Petković je dodao i da je suština da se držimo dogovora i dogovorenog i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba.

„Ako se ovo nastavi Srba više neće biti i očekujem da nastavimo razgovore početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, da budemo bliži dogovoru i idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara. Mi se borimo za opstanak srpskog naroda na KiM“, rekao je Petković.

Kako je nedavno rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je glavne pregovarače u Brisel kako bi nastavili razgovori od pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova.

On je dodao da će se tokom sastanka razgovarati i o drugim hitnim pitanjima u okviru dijaloga.

Stano je rekao da je sveukupna primena Ohridskog sporazuma jedno od najhitnijih pitanja i da će se u razgovoru dotaći i nekih njegovih aspekata.

U Briselu je krajem februara održan sastanak o odluci Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba dinara, a koja je stupila na snagu 1. februara.