Direktor KDI: Srbi imaju pravo na ćirilicu, populističko ponašanje vlasti, promovišu sukobe i podele

(Foto: Facebook/Ismet Kryeziu)

Direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Krueziju (Kryeziu), kazao je da Srbi imaju pravo da koriste ćirilično pismo, itvoremeno istakavši da veruje da su promena i postavljanje tabli na Severu suprotne kosovskom ustavu i demokratskim vrednostima kojima Kosovo teži, navodeći dva razloga za to.

Prvi je, objašnjava zbog toga što Srbi „imaju pravo da koriste svoje ćirilično pismo“.

„A drugi, smatram da bi u opštinama sa srpskom većinom rangiranje jezika trebalo da se vrši na srpskom jeziku pa na albanskom jeziku. Suprotno od onoga što je Vlada odlučila“, napisao je Krueziju.

„Ovo populističko ponašanje vlasti, umesto da podstiču dijalog, saradnju i integraciju, promovišu nezadovoljstvo, sukobe i podele između društvenih grupa“, naglasio je izvršni direktor poznate kosovske nevladine organizacije.

Smatra da je, kako navodi, sve to „potpuno nepotrebno“.

Podsetimo, Kosovsko ministarstvo infrastrukture 14. marta je započelo sa postavljanjem saobraćajnih tabli sa nazivima mesta na Severu Kosova, uklonivši stare oznake na srpskom – ćirilici i latinici. Akcija je izvršena uz asistenciju Kosovske policije.

Na novim tablama imena mesta ispisana su na dva jezika – prvo na albanskom, pa na latiničnom srpskom. Bio je to razlog za talas reakcija, ali i za to da za manje od 24 sata se značajan broj ovih tabli precrta crnim sprejem, uglavnom delovi na albanskom, ponegde i cele table.

Ubrzo su ovi znakovi i oprani, takođe uz asistenciju Kosovske policije.