Petković: Pozivam sve medije da objektivno izveštavaju o nestaloj devojčici iz Bora

Jelena Petković (Foto: Radio Goraždevac)

Dvogodišnja devojčica iz Bora nestala je pre nekoliko dana. U međuvremenu mnogi portali širili su lažne vesti i dezinformacije o ovom slučaju.

Jelena Petković, predsedavajuća saveta za štampu, govorila je o izveštavanju medija o nestanku devojčice iz Bora, gde je, kako kaže, prekršilo 80% članova Kodeksa novinara Srbije.

„Nemilosrdnost i lešinarstvo je dotaklo novo dno u borbi za klikove. Od lažne vesti da je devojčica nađena, da je živa i zdrava, preko obmane naslovom da je dvogodišnja devojčica pronađena u Australiji, preko manipulacije da je obustavljena potraga, a vest je glasila da je obustavljena samo pretraga određene lokacije, novinari koji ne prestaju da opsedaju članove porodice. Sve to besramno izveštavanje kojem smo svedočili u poslednja tri dana je prekršilo najmanje osamdeset odsto članova Kodeksa novinara Srbije“, rekla je Jelena Petković i dodala da ovakvo skandalozno ponašanje medija nije više domen profesionalne novinarske etike već pitanje ljudskih i civilizacijskih vrednosti.

Ona je pozvala  sve medije da profesionalno izveštavaju i da paze da ne ugroze bezbednost deteta i policijsku istragu.