Donatorsko veče u Beranama: Svi zajedno za Orahovac

Foto: Radio Goraždevac

U petak, 29. marta Orahovac je posetila grupa humanista iz Berana, koji su u ime organizatora Donatorske večeri “Kosmet – duša Crne Gore”, održana u Beranama, parohu orahovačkom jereju Milanu Stanojeviću uručili 16.770 evra namenjenih freskopisu crkve Uspenja Presvete Bogorodice. Donatorsko veče je održano pod sloganom “Svi zajedno za Orahovac”.

U okviru akcije “Kosmet – duša Crne Gore“, koju je organizovalo nevladino udruženje,, Čojstvo,, u saradnji sa Opštinom Berane, beranskom Crkvenom opštinom, Srpskim nacionalnim savjetom Crne Gore, HO “Porijeklo”, “Srpskim klubom iz Berana” i Fondacijom Ihtis, u petak 15. marta 2024. godine, u Centru za kulturu, u Beranama održano je dobrotvorno veče za prikupljanje sredstava, namenjenih oslikavanju crkve Presvete Bogorodice u Orahovcu.

Predsednik NVU “Čojstvo” Vladan Džiknić nam je u Orahovcu, posle uručenja donacije, rekao da je zadovoljan ishodom akcije za čije pokretanje se ideja rodila prilikom posete Orahovcu.

“Otac Milenko Ralević i ja često dolazimo na Kosovo i Metohiju, i puno nam je srce kad god posjetimo našu svetu zemlju. Par puta samo bili u Orahovcu, obilazili djecu Orahovca i darovali skromnim poklonima ispred “Čojstva” i Narodne kuhinje “Divna Veković”. Čojstvo je takođe organizovalo pokloničko putovanje svetinjama Kosova i Metohije. Sve je to lepo i nešto što treba svi da radimo, što je više moguće, ali smatrali smo da sa bratskim organizacijama i narodom u Crnoj Gori organizujemo nešto veće i hvala Bogu, akcija za crkvu u Orahovcu je bila više nego uspješna. Ne samo da je sala bila puna, već su nam i posle koncerta stizale uplate. Danas smo, na naše veliko zadovoljstvo ocu Milanu uručili prikupljeni novac uz poruku da ovo nije naša poslednja akcija već da ćemo uvek biti tu kad god bude potrebno”, kazao je Džiknić.

Vladan se zahvalio učesnicima koncerta: Danici Crnogorčević, etno grupi ,,Gorica”, dečjem crkvenom horu “Mladenci”, guslaru Milunu Tomoviću i Oliveri Radić.

Za razliku od Vladana koji je Orahovac posećivao više puta, Ivana Barjaktarović Rmuš, je Orahovac posetila prvi put.

“Nezamislivo je opisati riječima osjećaj jer smo bili u prilici upoznati ispovjednike prave vjere Hristove, našu dobru braću i sestre koji žive u jednoj ulici u Orahovcu, njih 240. Ako oni mogu da budu radosni baš kao djeca i da žive kako žive..možemo i mi poći da ih obiđemo i zajedno se pomolimo Presvetoj Bogorodici da nas sve čuva. Dogodine u Prizrenu”, poručila je u Orahovcu Ivana Barjaktarović Rmuš.